Vinden räcker till oss alla

2012-09-10 15:23  

Vi skulle klara elförsörjningen för hela världens befolkning med enbart vindkraft, visar forskning som publiceras i Nature Climate Change.

Ken Caldeira vid Carnegie Institution for Science har med sitt forskarteam använt modeller för att beräkna vilken effekt som kan tas ut från vindkraft både i mark- och havsbaserade turbiner, men även från anläggningar som svävar uppe i atmosfären.

Studien tar enbart hänsyn till geofysiska begränsningar för dessa metoder, inte tekniska eller ekonomiska faktorer.

Med hjälp av beräkningsmodellerna kom teamet fram till att det går att generera 400 TW el från mark- och havsbaserade vindkraftanläggningar. Men baseras anläggningarna i atmosfären går det att ta ut så mycket som 1800 TW. Det ska jämföras med dagens globala effektutbyggnad som uppgår till omkring 18 TW.

Beräkningarna visar vidare att påverkan på klimatet blir minimal. Uppskattningsvis blir temperaturavvikelsen 0,1 °C och påverkan på nederbörden omkring 1 procent.

Håkan Abrahamson

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt