Vestas säger upp 600

2010-08-18 15:22  

Vindkraftkoncernen Vestas säger upp 600 personer i Danmark. Som orsak anger företaget bland annat försenade order i USA, Spanien och Tyskland.

Av de 600 personer som sägs upp är omkring hälften fast anställda, uppger den danska nyhetsbyrån Ritzau.

Enligt Vestas kvartalsrapport sjönk försäljning, omsättning och vinst andra kvartalet i år. Bland annat halverades leveranserna av turbiner jämfört med samma period förra året.

Vestas förklarar nedgången i leveranserna med att stora order i med USA, Spanien och Tyskland har blivit försenade.

-         Det handlar om beställningar som blivit försenade på grund av att våra kunder väntat på politiska beslut som kommit senare än väntat, säger Michael Holm, kommunikationschef på Vestas.

-         Andra kunder har varit tvungna att vänta på finansiering.

Omsättningen i år väntas bli knappt 45 miljarder kronor i koncernen i stället för budgeterade 52 miljarder.

Vestas är världens största tillverkare av vindkraftverk, men den globala marknaden blir allt tuffare. De senaste åren har Vestas fått se sin andel av marknaden minska i takt med att nya konkurrenter dykt upp i snabb takt och priserna pressas nedåt.

Enbart i Kina finns idag över 50 företag som tillverkar stora vindkraftverk. Men Vestas menar att det dåliga resultatet inte beror på den hårdare konkurrensen.

  -       Faktum  är att vi trots förseningarna fått fler order under andra kvartalet i år än under hela krisåret 2009, och vår prognos är att takten på beställningarna  kommer att  fortsätta det närmaste året.

 

Som ett resultat av det negativa resultet sjönk Vestas börskurs med 20 procent.

Vestas huvudkontor ligger i Randers i Danmark. Koncernen har drygt 22 000 anställda över hela världen. I Sverige har Vestas produktion på flera platser och kontor i Malmö. Det finns inga uppgifter om förändringar hos Vestas svenska arbetsplatser.

Jonas Hållén

Mer om: Vindkraft Vestas

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt