Vattenfall höjer elpriserna

2016-10-28 15:34  
Foto: Alamy

Vattenfall höjer elnätspriserna igen, den här gången med 900 kronor per år för en villakund.

– Trovärdigheten är låg när monopolister säger att de gör det här för kundernas skull, säger Villaägarnas samhällspolitiske chef Jakob Eliasson.

De senaste åren har de stora eldrakarna som Eon, Vattenfall och Ellevio (tidigare Fortum) höjt elnätspriserna kraftigt, sedan 2010 med uppemot 40 procent.

– Det här visar på ett svagt konsumentskydd på en monopolmarknad, säger Eliasson.

Nu är det dags igen. I somras drog Ellevio till med ordentlig höjning och nu höjer Vattenfall elnätsavgiften med 900 kronor per år. Räknat på en villakund som i dag har en fast elnätsavgift på 5|140 kronor per år och beroende på hur mycket el kunden gör av med, landar prisökningen på uppemot 10_15 procent.

Elnätet kräver stora investeringar, enligt Vattenfall.

– Vi har fortfarande för många kunder med elavbrott, säger Jörgen Espeling, vd på Vattenfall Eldistribution.

Om det blir ytterligare kraftiga höjningar framöver, kan han inte svara på i dagsläget.

Vattenfall Eldistribution gör stora vinster, men skickar en hel del av överskottet som koncernbidrag till den blödande modern Vattenfall.

Energimarknadsinspektionen (EI) är den myndighet som ska kontrollera att bolagen, som har monopol, inte höjer avgiften för mycket. Intresseorganisationen Villaägarna anser att regelverket är för svagt och att elnätsbolagen överkompenserar sig när de pekar på att de behöver höja priserna för att fixa de gamla näten.

– Allt annat är rökridåer, säger Jakob Eliasson.

Även EI anser att bolagen tar ut för höga avgifter och att det har möjliggjorts som en effekt av den domstolsprocess som elnätsföretagen vann över EI 2015.

– Det är både en effekt av det, och att mycket måste bytas ut, vi har ett föråldrat elnät. Bolagen har ökat investeringstakten. Men hur stor del av det här som kommer kunderna till del är svårt att säga, säger EI:s generaldirektör Anne Vadasz Nilsson.

Kommer höjningstakten bli lika hög framöver?

– Det kan bara bolagen svara på, säger hon.

Men om de vill så kan de det?

– Det skulle jag tro i alla fall.

Bolagen själva anger ju just att prishöjningarna beror på de stora investeringskostnaderna.

– Det är sant det också, men det är nog inte bara därför de höjer. Det är olika från bolag till bolag, säger Anne Vadasz Nilsson.

På det svarar Vattenfall:

– De måste få ha sin syn, vi har vår syn, säger Jörgen Espeling.

Mer om: Elnät

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt