Världens största solenergiprojekt är färdigbyggt

2019-07-02 11:01  
Världens största solenergiprojekt är färdigbyggt Foto: WAM

Förenade Arabemiratens solcellsanläggning Noor Abu Dhabi, som ska kunna ge nära 1,2 GW el, har tagits i drift.

Den 29 juni meddelade Abu Dhabi att solcellsanläggningen hade dragits igång. Med en maxkapacitet om 1 177 MW ses den som världens största enskilda solenergiprojekt, endast slaget av solcellsparker där flera projekt delar på samma område.

Enligt Abu Dhabi ska de 3,2 miljoner panelerna ge el till 90 000 människor och sänka koldioxidutsläppen med en miljon ton. Det är lika mycket som om 200 000 bilar hade försvunnit från vägarna, enligt emiratet.

Men Förenade Arabemiraten är fortfarande tungt beroende av olja. Tidigare tal om att minska oljeproduktionen har handlat om att balansera marknaden, inte om att styra bort från fossila energikällor, konstaterar The Engadget.

Läs mer: Snart säljstart för solceller på Ikea: ”Har väntat länge”

”En viktig milstolpe”

Anläggningen har kostat drygt 870 miljoner dollar och byggdes i ett samarbete mellan Abu Dhabis elbolag, Japans Marubeni Corporation och kinesiska solcellstillverkaren Jinko Solar. Som mest har 2 900 personer jobbat på bygget. Projektet blev klart i tid och inom budget.

– Färdigställandet av projektet markerar en viktig milstolpe i Förenade Arabemiratens energistrategi 2050, som lanserades 2017, med målet att öka andelen ren energi i den totala energimixen till 50 procent vid 2050 och samtidigt minska koldioxidutsläppen från elproduktion med 70 procent, säger Mohammad Hassan Al Suwaidi, ordförande för el- och vattenbolaget EWEC, enligt Gulf News.

Linda Nohrstedt

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt