Välfyllda magasin efter vårfloden

2011-05-23 08:45  

Kalla vintrar och kärnkraftskrångel har tömt de svenska vattenmagasinen de senaste åren. Men nu är fyllnadsgraden strax över genomsnittet, tack vare rejäl tillrinning under våren.

Svensk Energi för löpande statistik över kraftläget, inklusive fyllnadsgraden i vattenkraftverkens magasin. I den senaste översikten, för perioden 9 – 15 maj, har fyllnadsgraden på en vecka stigit från 25,3 procent till 31,7 procent. Det är ett par procent över genomsnittet för åren 1950 till 2008. En välkommen påfyllning eftersom nivåerna i vattenmagasinen varit en bra bit under det normala under ända sedan i höstas.

Men en god tillrinning är inte det enda avgörande. Även förförra vintern var fyllnadsgraden låg i magasinen, trots bra vårflod och en relativt blöt sommar. Krånglande kärnkraftverk drev på ökad avtappning ur vattenmagasinen.

Erik Mellgren

Mer om: Energi Vårflod

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt