USA:s tröga klimatpolitik var inte alltid så usel

2015-12-01 15:34  
Susanna Baltscheffsky är chefredaktör på Ny Teknik. Foto: David Magnusson

#2 KLIMATBLOGGEN. President Obama har ett helt annat tonläge än USA har haft vid tidigare klimatkonferenser. Återstår att se om förhandlarna får direktiv att fortsätta på samma vis.

President Obama hänger kvar i Paris även i dag, dagen efter statschefernas heldag. Inte bara klimatet stod på hans "att-göra"-lista, utan även samtal om strategier kring Ryssland och Syrien. Bland annat.

"Två framgångsrika veckor här kan ge världen optimism att det är vi som formar framtiden" twittrade Obamas stab (@WhiteHouse) från konferensen på tisdagseftermiddagen.

Hans tonläge skiljer sig markant från hur USA:s presidenter och chefsförhandlare har låtit förut. Även jämfört med konferensen i Köpenhamn 2009.

Under många klimatkonferenser har USA har haft en hårdnackad inställning till minskad användning av fossila bränslen. Kanske inte så konstigt eftersom vaggan till världens oljeberoende stod i USA Texas vid 1900-talets början.

Men framför allt har det berott på att man inte velat minska sina utsläpp när Kina inte har haft liknande minskningskrav i klimatförhandlingarna.

Faktum är att USA ändå har velat ge konstruktiva förslag. Ett som kritiserades hårt av miljörörelsen när det lanserades vid Cop6 i Haag år 2000 var handel med utsläppsrätter. Den amerikanske chefsförhandlaren fick en tårta i ansiktet, en protest från miljöaktivister som ansåg det oetiskt att använda marknadsmekanismer för att åstadkomma utsläppsminskningar.

En annan kringgående manöver som USA kritiserades för var att satsa massivt på forskning om förnybar energiteknik, i stället för att skriva på Kyotoprotokollet om minskade utsläpp av växthusgaser. Det var George W Bushs taktik vid klimatförhandlingarna under flera år.

Så här i efterhand kan man konstatera att handel med utsläppsrätter numera är väl etablerad som verktyg för att sänka utsläppen, och används både inom EU - även om den inte fungerar särskilt bra - och i flera amerikanska delstater.

Och som jag skrev i bloggen i går så har storsatsningar på energiteknik presenterats på löpande band under första dagen på Cop 21.

Jag missade att ta upp ett av de mest spektakulära initiativen, nämligen den fond som it-miljardärerna Bill Gates, Mark Zuckerberg, Jeff Bezos med flera, lanserade. Fonden - The Breakthrough Energy Coalition - ska investera i företag med ren energiteknik i ett tidigt skede.

Det kan handla om teknik inom jordbrukssektorn, transporter, energilagring eller annat, bara den har stor potential. Pengarna ska satsas på de bästa idéerna för ett framtida energisystem. Hur stora summor det handlar om har inte offentliggjorts än.

Bill Gates och hans fru Melinda har tidigare satsat stort på att minska malarian i tropiska länder, och på kort tid lyckats bekämpa sjukdomen på ett sätt som statliga organisationer inte har klarat.

Fonden blir intressant att följa.

 

Läs fler delar av Klimatbloggen här:

Läs mer: Vem blir energiteknikens superentreprenör?

Läs mer: Förvirrat om Kinas utsläpp

Läs mer: Tekniken som minskar klimatutsläppen

Läs mer: Klimatforskare hör till dem som flyger mest

Läs mer: Utsläppen sjunker, men inte tillväxten

Läs mer: Konferensens sista suck. Eller?

Läs mer: Klimatavtalet är starten på nya investeringar

Läs mer: Fiaskot i Köpenhamn blev succé i Paris

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt