TVO stämmer Areva på 17 miljarder

2012-10-02 13:35  
Datarenderad bild på OL3. De befintliga reaktorerna OL1 och OL2 till höger. Foto: TVO

Nu tryter tålamodet hos det finländska kärnkraftsbolaget TVO. Bygget av den tredje reaktorn i Olkiluoto kommer att bli minst fem år försenat och nu kräver TVO den franska leverantören Areva på 1,8 miljarder euro, motsvarande 17 miljarder kronor.

Bygget av OL3-reaktorn har kantats av tekniska problem och ständiga förseningar. OL3 är en av världens första reaktor i det som kallas generation 3+, som ska vara mycket säkrare än dagens kärnreaktorer.

Bygget påbörjades 2005 och skulle vara klart 2009. Kostnaden beräknades till 3 miljarder euro.

Nu säger leverantören Areva att reaktorn kommer att bli klar att tas i bruk 2014. Men det betvivlar beställaren TVO, som hävdar att den inte kommer att vara klar förrän tidigast 2015.

Andra experter, som uttalat sig för den finländska affärstidningen Talouselämä, säger att det mycket väl kan dröja till 2016-2017 innan reaktorn kan tas i drift.

De beräknade kostnaderna är nu uppe i närmare 6 miljarder euro, det dubbla mot den ursprungliga budgeten.

TVO lade i går måndag in en skadeståndsanmälan till den internationella handelskammaren ICC på 1,8 miljarder euro för ökade kostnader och uteblivna intäkter på grund av förseningen.

Under hela tiden har Areva och TVO tvistat om vems felet är. Areva har medgett att fel har begåtts.

I en intervju med Talouselämä säger Arevas vd Luc Oursel att det har förekommit missförstånd mellan Areva, TVO och finländska Strålsäkerhetscentralen när det gäller krav på dokument och övervaktning.

-Dessutom borde vi (Areva) ha väntat med att påbörja bygget tills ingenjörsplaneringen hunnit längre, säger Luc Oursel.

Som lök på laxen tvingas nu Areva byta ut 1 000 rördelar som repats eller skadats på annat sätt. Det arbetet ska ske nu i vinter och innebär ytterligare förseningar.

Men TVO låter sig inte nedslås utan har gått ut med en ny upphandling för en fjärde reaktor i Olkiluoto. Läs Ny Tekniks artikel om den upphandlingen här.

Lars Anders Karlberg

Mer om: Kärnkraft

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt