Tvärnit för O3 och R1 i helgen

2010-12-06 08:39  
Det är här, i turbinhallen på Oskarshamn 3, som det till synes olösliga problemet med överhettade turbinlager finns. Foto: OKG

UPPDATERAD 15.00 De båda kärnkraftsreaktorerna Oskarshamn 3 och Ringhals 1 stoppades i helgen. På elbörsen Nordpool reagerade man direkt och höjde elpriset på spotmarknaden.

Tidigt på lördagsmorgonen beslöt driftsledningen vid Oskarshamn 3 att avbryta elproduktionen efter misstanke om nya problem med turbinlagren.

Och på söndagskvällen stoppades även reaktorn Ringhals 1 efter problem med mätsystemet i reaktorninneslutningen.

På elbörsen Nordpool blev det direkt en signal till prishöjningar. I eftermiddag kostar en kilowattimme el åter över 1 krona, vilket är dubbelt så mycket som det fasta priset.

Senare på dagen meddelade driftsledningen vid O3 att man stoppar reaktorn under två veckor.

Urgent Media Message:

"Due to continued problems with the turbine plant is implemented additional measures to enable the continued power operation at reduced power until the next maintenance outage.
The duration of the planned shutdown will be estimated between 10-14 days. New information will be provided at the end of the week."

Det tycks vara som förgjort att dra igång reaktorerna efter renoveringarna. Både O3 och R1 skulle gått igång i onsdag men då strulade det direkt.

Sedan gick båda igång igen försiktigt på torsdagen och på fredagen kunde båda reaktorerna visa upp produktionssiffror.

Men jublet fastnade i halsen. I Oskarshamn redan på lördagen, när O3 stoppades och O2 tvingades ned på halvfart.

Följ dramat via artikellänkarna här till höger.

Så här beskriver Oskarshamns Kraftgrupp problemet i ett pressmeddelande.

”Oskarshamn 3 återupptog driften i torsdags kväll efter en tids stillestånd på grund av problem med de turbinlager som den 72 meter långa och 1 100 ton tunga turbinrotorn vilar på."

"Under det första produktionsdygnet har ett antal avvikande mätvärden i turbinutrustningen registrerats, dock inte från det turbinlager som tidigare vållat problem. Denna gång noterades istället avvikande lagertemperaturer från det lager som sitter mellan den tredje lågtrycksturbinen och generatorn.”

”Baserat på den signalbilden beslöt driftledningen att av försiktighetsskäl avbryta driften för att minimera risken för skador på turbinrotorn.”

”Turbinleverantören har uppmanats att snarast möjligt komma på plats för att återigen inspektera utrustningen och vidta de åtgärder som krävs. Turbinanläggningen förbereds under helgen för dessa inspektioner. Innan de har slutförts i början av kommande vecka kan inga slutsatser dras av de eventuella skadornas omfattning.”

 

 

Oskarshamns Kraftgrupp, OKG, O3, Ringhals, Vattenfall, Eon, R1

 

Lars Anders Karlberg

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt