Tre biljättar sponsrar vätgasmackar

2015-07-02 09:02  
En vätgasmack i Nerima, en av 23 i Japan, ska följas av flera hundra som bilindustrin måste sponsra. Foto: Toyota

De tre japanska biltillverkarna Honda, Nissan och Toyota ska sponsra utbyggnaden av vätgasmackar i Japan.

Toyota har redan en vätgasdriven bränslecellsbil till försäljning, Honda kommer med sin 2016 och Nissan 2017.

Alla tre har alltså ett intresse av att infrastrukturen för vätgasdrift byggs ut. Vid en presskonferens på onsdagen kom företrädare för de tre tillverkarna överens om att sponsra utbyggnaden av ett nät för att tanka vätgasdrivna bilar i Japan.

Hittills har endast 23 anläggningar för vätgastankning öppnats i Japan, men planer finns på att öppna flera hundra. 750 000 kronor per år och station kan behövas för att bygga och driva dem. De tre biltillverkarna räknar med att deras stöd till tankstationerna kan komma att uppgå till 400 miljoner kronor.

Japan har beslutat att bli ett föregångsland när det gäller bränslecellsbilar och tänker visa upp ett vätgassamhälle för omvärlden när landet står som värd för de olympiska spelen 2020.Följ Ny Teknik på Facebook!Prenumerera på Ny Tekniks kostnadsfria nyhetsbrev – direkt till din mejl!

Håkan Abrahamson

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt