Toshiba och Rosatom i kärnsamarbete

2009-03-23 09:43  

Japanska industrikoncernen Toshiba och ryska kärnenergigruppen Rosatom har slutit avtal om upparbetning av uran och tillverkning av kärnbränsle.

Företaget Atomenergoprom, som ingår i Rosatomgruppen, har enligt egen uppgift slutit avtal med Toshiba om att starta upparbetningsanläggningar i Japan och andra länder.

Dessutom ska företagen studera möjligheten att starta samarbetsverksamhet även när det gäller bränsle till kärnenergianläggningar.

I Sverige har Toshiba tillverkning av just bränsleelement till kärnkraftreaktorer i Westinghouse anläggning i Västerås. Toshiba köpte kärnenergiverksamheten vid Westinghouse 2006.

I slutet av januari meddelade tyska Siemens att man har för avsikt att samarbeta med ryska Atomenergoprom i stället för det samarbete man haft med franska Areva.

Rosatom strävar efter att utöka samarbetet med företag som har affärsförbindelser med energiproducenter i Europa och USA. Toshiba fick nyligen en beställning på två nya kokarvattenreaktorer till ett kärnkraftverk i Texas.

Håkan Abrahamson

Mer om: Toshiba Rosatom

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt