Tekniken som ska lyfta Statoil

2012-01-11 11:34  

Det norska oljebolaget Statoil gör en jättesatsning på forskning och utveckling i år. ”Tekniken är vårt DNA”, säger forskningschefen Margareth Övrum.

Statoil firar 30-årsjubileet av den första norska oljeutvinningen med plattformen Statfjord A genom att öka forsknings- och utvecklingsbudgeten med hela 27 procent till 2,8 miljarder norska kronor i år.

Samtidigt gör man en storsatsning på fyra utvalda teknikområden där Statoil bedömer att man har en konkurrensfördel framför de stora internationella oljejättarna.

  1. Ny seismiska analys- och bildbehandlingsteknik.
  2. Ny teknik för effektivare tömning av oljekällor, så kallad IOR, improved oil recovery.
  3. Ny teknik för effektivare och snabbare borrning.
  4. Ny teknik för undervattensfabriker och undervattenskompression.

Hela oljeindustrin står inför nya tekniska utmaningar.

De nya fyndigheterna ligger på mycket större djup än tidigare. De ligger också i arktiska områden med ytterligare extrema förhållande.

Samtidigt vänds oljejättarnas blickar mot den speciella skifferoljan, där olja och gas ligger inbäddad i porös sten och bara kan utvinnas genom att pressa ut den med vatten och kemikalier under högt tryck.

- Vi kan inte konkurrera med volym, men vi kan konkurrera med innovationer och djärva teknikval. Vi har en lång historia om att kunna göra det omöjliga möjligt, sa Statoils teknikchef Margareth Övrum vid en teknikpresentation i Oslo på tisdagseftermiddagen.

Den nya tekniksatsningen är en följd av beslutet att öka olje- och gasproduktionen från 1,9 miljoner fat om dagen 2010 till 2,5 miljoner fat under 2020 samtidigt som kostnaderna för utvinningen ska ned och miljön värnas.

Bland annat räknar man med att kunna borra 30 procent snabbare och 15 procent billigare med annan borrteknik.

Till detta kommer en storsatsning på långsiktig forskning och utveckling. Budgeten för 2012 ökar med 27 procent till 2,8 miljarder norska kronor.

- Detta är rena forskningspengar och går utanför de pågående projekten i utveckling av ny teknik, säger Margareth Övrum.

Lars Anders Karlberg

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt