Svenskt vågkraftverk får stort klimatpris

2014-11-04 11:24  
Sara West visar en modell av Wavetube. Foto: Bo Norrman

Vågkraftverket Wavetube från Chalmers vann den europeiska tävlingen om innovativa idéer inom klimatområdet Clean Launchpad. Efter bassängtester ska nu tekniken provas i havsmiljö.

(Uppdaterat)

Wavetube består av en stor flytande kropp samt två mindre pontoner på vardera sidan. Dessa vattenfyllda rör är förbundna med varandra så att vattnet kan röra sig från den ena pontonen till den andra. På vägen passerar vattnet fem turbiner i mittenmagasinet.

Ett Wavetubekraftverk på 200 kW är 24 meter långt och 23 meter brett. Det väger 150 ton innan det fyllts med 400 kubikmeter sötvatten. Ny Teknik har tidigare beskrivit funktionen.

I tävlingen Clean Launchpad deltog ursprungligen 400 idéer, men efter nationella kvalificeringstävlingar gick ett trettiotal projekt från elva länder till semifinaler. Fem projekt gick till final och av dessa vann alltså Wavetube.

- Vi har en hållbar idé kring vår affärsmodell, säger Sara West som driver Wavetube tillsammans med Alexander Torstenfelt.

Det svenska vågkraftverket ska först genomgå omfattande tester i en vågbassäng i Belfast på Nordirland. Nästa steg är att testa lösningen till havs.

Förutom prispengarna på närmare 100000 kronor får vinnarna gå på världens första affärsskola för cleantechföretagare, Climate-KIC Accelerator.

Håkan Abrahamson

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

Här är reglerna för kommentarerna på NyTeknik

  Kommentarer

Dagens viktigaste nyheter

Aktuellt inom

Debatt