Svenskt beslut skrota avvecklingslag

2011-05-30 08:30  

I Sverige togs lagen om att avveckla kärnkraften bort den 17 juni 2010.

Vid en dramatisk omröstning i riksdagen i fjol somras som utföll med två rösters övervikt ( 174-172) för att skrota avvecklingslagen, vann alliansregeringen gehör för sin linje att tillåta ett generationsskifte inom svensk kärnkraft.

Beslutet innebär också att dagens tio svenska reaktorer kan ersättas av maximalt tio nya. Utöver dem får alltså inga nya byggas.

Kraven för att bygga en ny reaktor är en gammal är permanent avstängd.

De nya reaktorerna måste också uppföras på de platser där kärnkraftverken  ligger i dag, dock inte sagt exakt inom samma fastighet.

Riksdagen beslutade samma dag, den 17 juni i fjol, också att höja skadeståndet vid kärnkraftsolyckor från tre till tolv miljarder kronor, och för andra kärntekniska anläggningar till sju miljarder kronor.

Vid en större olyckan kan bolaget som äger reaktorn i princip också bli obegränsat  skadeståndsskyldig. Men kritik har riktats mot att detta krav inte drabbar de rikare  moderkoncernerna. Den nya lagen om skadeståndansvar  har ännu inte börjat att gälla. Utan regeringen ska föreslå ett datum när Pariskonventionen är signerad av alla konventionsstater.

2006 togs också lagen  som kallats ”Tankeförbudet”  bort. Lagen innebar att det blev olagligt att förbereda uppförandet av en kärnreaktor.

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt