Svenska vattenregler slår mot norsk rör-el

2008-04-18 13:15  

Intresset är stort i Sverige för det norska vattenturbinröret som kan göra ett hushåll självförsörjande med el. Men svenska vattenlagar kan ställa till det.<br></br> -Det är komplicerat, säger Christer Södereng på länstyrelsen i Stockholm

I första hand är det miljöbalken som bestämmer vad man får och inte får göra i vatten.

- Byggande i vatten är klurigt och komplicerat, säger Christer Södergen till Ny Teknik.

Att bygga ett fundament fördet norska ”rörkraftverket” kan jämställas med att bygga en brygga eller andra ”anläggningar” i vatten.

Detta kräver generellt tillstånd från miljödomstolen eller att en anmälan görs till länsstyrelsen.

Men kan man säga att anläggningen är ”uppenbart oskadligt för allmänna och enskilda intressen” så behövs däremot varken tillstånd eller anmälan.

Bevisbördan hos den som dämmer upp
- Men bevisbördan ligger hos verksamhetsutövaren. Om en granne klagar måste den som anlagt krafverket kunna bevisa att röret i vattendraget inte gör någon skada, säger Christer Södereng.

Är man osäker så skickar man in en anmälan till länsstyrelsen, som då prövar fallet och fattar ett beslut.

Varning för fiskrensare
- Dels bör man vara försiktig vid såna här åtgärder så att anläggningen inte kommer att bli ett vandringshinder för fisk och annan fauna, dels kan det finnas stora allmänna värden för vattendraget att man bör ta kontakt med länsstyrlsen, säger Christer Södereng.

"Svenska dikeslagen"
Men det är inte bara miljöbalken som sätter restriktioner.

- Det finna många tillstånd som är skapade utifrån äldre lagstiftning, som påverkar vad som kan göras och inte kan göras i de svenska vattendragen.

Många svenska diken har klassats som ”dikesföretag”. De har genomgått en förättning och har fått samma legala status som en vattendom.

- Det innebär att man inte får dämma upp vattendraget hur som helst. Vi har enbart i Stockholms län 1100 sådana ”dikesföretag”, säger Christer Södereng till Ny Teknik.

Lars Anders Karlberg

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt