Svensk personal i Nepal - men utrustning i Indien

2015-04-29 12:11  

Den svenska insatspersonalen som ska hjälpa till efter jordbävningen i Nepal landade på onsdagsmorgonen i Katmandu. Fraktflygplanet är dock fast i Delhi och väntar på landningstillstånd i Nepal.

Den svenska insatsen koordineras av MSB, Myndigheten för samhällsskydd och beredskap. Enligt pressinformatör Marcus Årskog kan personalen som är på plats i Katmandu börja jobba trots att fraktplanet med utrustning ännu inte har nått dit.

- Absolut, de har med sig utrustning även på passagerarplanet, de har till och med tält. De har både mat, vatten och tak över huvudet och de kan kommunicera, så de kan börja arbeta, säger han.

Ombord på fraktplanet som ännu inte har fått landa i Nepal finns större tält som ska tjäna som bostäder och kontorslokaler, samt fyrhjulingar, motorcyklar och vattenreningsutrustning.

Baslägren som MSB har utvecklat är designade för att vara självförsörjande med vatten och kommunikationsutrustning. Den svenska gruppen klarar sig i tre dygn utan utrustningen ombord på fraktplanet, enligt Filip Staake, verksamhetsansvarig för MSB:s logistikenhet.

Det är trångt på Katmandus flygplats och många internationella hjälpsändningar har fått vänta på landningstillstånd.

- Det är svårt att flyga in till flygplatsen för att det är trångt och sedan är det svårt att parkera på själva flygplatsen för den är så liten, säger Marcus Årskog.

Flera medier har rapporterat om kaotiska scener på flygplatsen  dagarna efter helgens jordbävning när mängder av invånare och turister har köat för att flyga ut ur landet.  Vanligtvis hanterar flygplatsen 40 kommersiella flygplan per dag, men nu har siffran nästan fördubblats till 70, skriver Asia report.

Den nepalesiska tidningen Ekantipur rapporterar att många behövande inte får hjälp på grund av myndigheternas dåliga koordinering av hjälpinsatser, regnväder och förstörda vägar.  Premiärministern i Nepal har också erkänt att sök- och räddningsoperationer inte har varit effektiva, enligt tidningen.

Linda Nohrstedt

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

Här är reglerna för kommentarerna på NyTeknik

  Kommentarer

Dagens viktigaste nyheter

Aktuellt inom

Debatt

COMSOL