Svensk kärnkraft laddar för ny vår

2010-02-23 23:00  
Klicka för större bild

På dagen 30 år efter kärnkraftsomröstningen presenterar regeringen sitt lagförslag, som tillåter att nya reaktorer ersätter de gamla. Nu ligger branschen i startgroparna för att anställa kärnkraftsexperter. Över 2500 behövs på fem år.

Kraftbranschen har skissat på en utbyggnad av kärnkraftsreaktorer ända sedan regeringens överraskande energiuppgörelse förra våren. Flera av bolagen har redan resurskraven klara för sig. Det gäller även berörda myndigheter.

Strålsäkerhetsmyndigheten räknar med att behöva rekrytera 80 personer som handläggare av ansökningar för att bygga nya reaktorer. Förutsatt att lagen träder i kraft.

Om kraftjätten Eon bestämmer sig för att bygga den nya O4an i Oskarshamn behöver bolaget anställa mellan 400 och 500 tekniker de närmaste fem åren. Detta för att O4an skulle kunna tas i drift en bit in på 2020-talet.

För att säkerställa tillgången på kompetens beslöt Eon häromåret att investera 100 miljoner kronor under tio år i ett masterprogram för kärntekniker på Chalmers.

- Förutsättningarna för kärnkraft ser ju mycket bättre ut idag än tidigare. För vilken student vill satsa på en utbildning i något som ska lägga ner? säger Torbjörn Larsson, presschef på Eon Sverige.

Hos konsulten ÅF är man också hoppfull. Per Magnusson, chef för enheten Engineering, räknar med att behöva anställa 250 kärnkraftsexperter de närmaste fem åren. Hälften för att klara uppdrag runt de befintliga verken, hälften för en eventuell utbyggnad.

- Det finns ju inget beslut ännu, men vi planerar för att det kommer, säger Per Magnusson.

Kraftbolaget Fortum har idag inget driftansvar på någon av de tio reaktorerna.

- Men om vi bestämmer oss för att vara med i uppbyggnaden av en ny reaktor, måste vi sannolikt rekrytera 400 tekniker med lite olika bakgrund, säger Göran Hult, rådgivare på Fortum Power.

Vattenfall uppskattar att hela branschen behöver rekrytera 500 tekniker om året bara för att modernisera dagens tio reaktorer.

- Och Vattenfalls del är ungefär hälften. Alltså 1250 under fem år, säger Maria Parent, presstalesperson på Vattenfall.

Däremot vill hon inte ange någon siffra på hur många fler som skulle krävas om Vattenfall beslutar sig för att bygga ytterligare reaktorer.

- Det vill vi inte spekulera i, säger hon.

Rekryteringsbehov 2010–2015

Vattenfall 1250

Eon 400–500*

Fortum 400*

ÅF 270

Westinghouse 100**

Strålsäkerhetsmyndigheten 80*

Grontmij 50

______________

Totalt 2550–2650

* under förutsättning att den nya lagen träder i kraft, samt att bolagen bestämmer sig för att bygga en ny reaktor

** gäller för år 2010

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt