Svensk biogas får stöd från Abu Dhabi

2008-10-08 14:41  
Dr. Sultan Ahmed Al Jaber är vd för Abu Dhabi future energy Company, en av grundarna till Masdar Clean Tech Fund. Han sitter i fondens styrelse, han är ansvarig för Abu Dhabis energi- och miljösatsning Mardar Initiative och han är medlem i Clinton Global Initiative.

Utvecklingsbolaget Scandinavian Biogas i Uppsala tar in 170 miljoner kronor i nytt riskkapital. Pengarna kommer bland annat från en fond i Abu Dhabi inriktad på framtida energilösningar.

Scandinavian Biogas har tre år på nacken. Bolaget har mötts av stort intresse för sin teknik att förbättra rötningsprocessen vid produktion av biogas.

- Vi kan göra processen två till tre gånger effektivare. Det är mer än någon annan i världen, säger Erik Danielsson, styrelseordförande och grundare av Scandinavian Biogas.

Det senaste året har företaget vuxit från 10 till 40 anställda. Nu ska insatserna inom både utveckling och marknadsföring ökas.

- Vi ökar takten och startar dotterbolag i Korea, Kina och Usa, säger Erik Danielsson.

De nya pengarna kommer från två globala fonder som investerar i ny energiteknik:Masdar Clean Tech FundsamtKaupthing Clean Technology Partners.

I ett första steg skjuter de till cirka 100 miljoner kronor och senare ska ytterligare cirka 70 miljoner kronor investeras.

Första investeringen i Sverige
Av en lista på Masdar Clean Tech Funds hemsida framgår att fonden hittills investerat i tio företag. Scandinavian Biogas blir det första i Sverige.

Den Abu Dhabi-baserade fonden har ett kapital på omkring 1, 5 miljarder kronor för investeringar i grön teknik.

Scandinavian Biogas har bland annat ett avtal om storskalig biogasproduktion vid Himmerfjärdens reningsverk i Botkyrka samt avtal med ett reningsverk i Sydkorea. Även Varbergs kommun kommer att använda bolagets teknik för att omvandla rötslam och organiskt material till biogas.

Tillsammans med det holländska företaget Gastreatment Services drivs ett gemensamt bolag som utvecklar teknik för att framställa flytande biogas.

Marie Alpman

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt