Svensk återvinning av lysrör på export

2013-03-13 06:50  

Återvinningsföretaget Nordic Recycling återvinner kvicksilverlampor i en ny svensk process. I vår går tekniken på export.

3 500 ton ljuskällor fraktas till Hovmantorp i Småland varje år. Här hamnar alla lampor som samlas in i Sverige och Norge: kvicksilverhaltiga raka lysrör och små lysrörslampor såväl som halogen-, glöd- och ledlampor.

Sedan några år tillbaka använder företaget en svenskutvecklad våt process, där lamporna kan återvinnas utan att kvicksilverhaltigt damm sprids i lokalen. Lysrören och lågenergilamporna krossas av stora valsar i en sluten behållare. Sedan tvättas krosset i en vätska som oxiderar kvicksilvret. Resultatet blir ett kvicksilverhaltigt slam som även innehåller sällsynta jordartsmetaller från lampornas lyspulver. Det kontaminerade materialet går dels till deponi, dels till återvinning exempelvis i nya lysrörslampor.

I slutet av februari ska en likadan anläggning levereras till Portugal, den första installationen utanför Sverige. Företagets vd Göran Lundholm påpekar att endast 250–350 ton ljuskällor samlas in varje år i Portugal, med drygt tio miljoner invånare. Han tycker att Sverige ligger bra till, trots kritiken mot att många lampor hamnar i glasreturen och hushållssoporna.

– Insamlingen är otroligt effektiv här jämfört med andra länder, säger han.

Han märker även av att antalet insamlade lampor ökar. Totalvikten är visserligen oförändrad, men det betyder fler lampor eftersom de blir allt lättare.

Nordic Recycling samarbetar även med ett franskt företag för att utveckla en metod för att utvinna jordartsmetallerna ur slammet. Målet är att den eftertraktade råvaran ska kunna återanvändas, bland annat för att tillverka lyspulver till nya lampor.

– Nu har vi en metod som fungerar och väntar vi på klartecken från franska myndigheter för att rulla igång, säger vd Göran Lundholm.

News Pilot

Mer om: Lysrör Energi

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt