Svanberg talar ut om oljekatastrofen

2010-06-07 12:44  
Carl-Henric Svanberg Foto: Jonas Ekströmer/Scanpix

- BP kommer att göra allt som står i företagets makt för att ordna upp situationen med den havererade oljekällan. Det går före utdelning till aktieägarna, säger BP:s ordförande Carl-Henric Svanberg.

Carl-Henric Svanberg och BP:s vd Tony Hayward förklarar för BP:s aktieägare att räddningsaktionerna efter oljekatastrofen i Mexikanska bukten står överst på dagordningen.

- BP:s styrelse är helt klar över att BP:s alla tillgängliga resurser kommer att sättas in för att ordna upp situationen. Det arbetet är på inga sätt färdigt. Det är fortfarande en lång väg att gå, säger Carl-Henrik Svanberg i ett uttalande som publicerats på BP:s hemsida.

Han vänder sig direkt till aktieägarna med en reservation om att aktieutdelningen kan få stryka på foten för det mer långsiktiga arbetet.

  1. Alla tillgängliga medel går åt för att finansiera den tekniskt komplicerade och kostsamma räddningsaktionen.
  2. Betala den enorma mängd skadeståndskrav som nu tornar upp sig.
  3. Kostnader för att återupprätta BP:s solkade rykte genom massiva pr- och reklamkampanjer över hela världen.

Han poängterar att det är en balansgång mellan aktieägarnas kortsiktiga krav på aktieutdelning och nödvändiga investeringar för att öka BP:s värde på lång sikt.

- Tillsammans med myndigheterna i USA genomför vi nu en massiv insats som går ut på att få bukt med oljeläckan i havet. Men vi fortsätter också att lägga nödvändiga resurser på efterarbetet, att städa upp på ständerna och att möta kraven på ekonomisk ersättning från de drabbade, säger Carl-Henrik Svanberg.

Hittills har BP sedan olyckan inträffade den 20 april i år betalat ut mer än 1 miljard dollar för oljesaneringen och försöken att täta läckan, uppger BP.

Den utgiftstakten kommer att hålla i sig ett bra tag även efter att läckan är tätad.

Till det kommer böter, skadestånd och insatser för att återställa den skadade miljön i Louisianas känsliga kust.

- Vi kommer att fullfölja alla åtaganden som vi som ett ansvarsfullt företag har och göra det som är nödvändigt för att återupprätta förtroende för BP i USA och övriga världen. Det ligger i alla aktieägares långsiktiga intresse, säger Carl-Henric Svanberg.

Lars Anders Karlberg

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt