Supraledande kabel vässar smart nät

Ett nytt smart elnät i Korea kommer att innehålla supraledande kablar med tio gånger högre kapacitet än vanliga kablar. Tillverkaren tror på ett genombrott för tekniken.

Supraledande HVDC-kablar kommer att användas vid tester av teknik för smarta elnätet i koreanska Jeju Island.

Kablarna tillverkas av det koreanska kabelföretaget LS Cable som lagt en order på totalt 300 mil supraledare hos amerikanska American Superconductor. Det är den största beställning på supraledare för kraftkablar som någonsin gjorts och American Superconductor talar om ett genombrott för tekniken.

Kablarna ska användas i olika projekt både för likström och för växelström. Förutom HVDC-installationen vid Jeju Island ska de användas till exempel i projektet Tres Amigas som ska knyta ihop USAs elnät.

 Jämfört med konventionella kablar har supraledande kablar betydligt större kapacitet samtidigt som förlusterna är lägre. En mindre mängd energi krävs dock för att hålla igång kylsystemet som innehåller flytande kväve.

Supraledande elkablar har utvecklats under lång tid men kostnaderna har varit höga. American Superconductor säger sig kunna pressa priset genom en ny typ av högtemperatursupraledare som inte innehåller silver.

Företaget har också utvecklat en ny tillverkningsprocess där det supraledande läggs på ett substrat i en process som liknarr den vid tillverkning av fotografisk film.

Supraledarna som nu beställts av LS Cable kommer att levereras under 2012.

Läs mer om tekniken här

Supraledande kabel

Den supraledande kabeln, som säljs under namnet Amperium, består av ett tunt band av det supraledande, keramiska materialet YBCO (yttrium, barium, koppar och syre). En tillsats med nanoprickar (yttriumoxid och yttriumkuprat) i supraledaren gör att magnetfält, som förstör supraledningen, oskadliggörs. Bandet är laminerat på båda sidor med en legering av mässing för att ge mekanisk styrka. Vid tillverkningen är det 0,4 millimeter tjocka bandet 100 millimeter brett. Det delas sedan upp i 4,4 millimeter breda, tejpliknande ledare. Ledarna klarar att överföra cirka 100 ampere, motsvarande 10 000 ampere per kvadratcentimeter, när de kyls till 77 kelvingrader. Det krävs 125 parallella ledare i en kraftkabel för 5 gigawatt.

 

Marie Alpman

Anders Wallerius

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt