Spanien och Italien först med svenska saltkylaren

2008-02-20 11:27  

Nästa vecka lanserar teknikföretaget Climatewell i Hägersten en helt ny konstruktion av sitt solvärmedrivna luftkonditioneringssystem med salt som lagringsmedium. Först att prova blir Spanien och Italien.

- Vår nya ”V9” är helt utan rörliga delar, helt tyst och drar ingen el utom till själva styrsystemet. Den är stor som ett kyl- och frysskåp och kostar ungefär 100.000 kronor. Premiärvisningen blir på solenergimässan Genera i Madrid nästa onsdag, säger Per Olofsson, vd för Climatewell.

Climatewell har till mässan byggt ett demonstrationshus med solfångare på taket, V9 i källaren och värme- och kylslingor i golvet.

Tekniken går ut på att energin från solfångare lagras i ett batteria av litiumsalt. Den energin kan sedan tas ut som antingen kyla eller värme genom en termokemisk process.

Får draghjälp i Italien
Det är också nu klart att det danska solfångarföretaget Velux, genom sitt tyska dotterbolag Sonnenkraft, kommer att marknadsföra V9 i Italien tillsammans med sina solpaneler.

Italien är på väg få samma krav på att förse alla nybyggda hus med solpaneler som Spanien redan har.

Ny fabrik i Spanien snart färdig
Spanien har blivit Climatewells nya hemmamarknad just på grund av kravet på solfångare, som genererar energin till Climatewells termokemiska kyl/värme-pump.

Snart står en helt ny fabrik klar i staden Soria i norra Spanien. Där kommer huvuddelen av produktionen att läggas. Fabriken i Hägersten är redan för liten. Under tiden utbildas ett par hundra installatörer i Spanien.

Blev Technology Pioneer 2007
Den nya modellen V9 ersätter V76, som väckt uppmärksamhet världen över för sin energisnåla, soldrivna luftkonditionerin.

- V76 är fortfarande världens bästa termokemiska värmepump, säger Per Olofsson.

Det var V76 som fick juryn i World Economic Forum att välja in tekniksnillet Göran Bolin och Climatewell i årets grupp av tekniska pionjärer och som nästan gjorde Per Olofsson till årets europé i konkurrens med Frankrikes president Sarkozy, Tysklands förbudskansler Merkel och Kaliforniens österrikefödde guvernör Schwarzenegger.

Northzone in som delägare
I dag onsdag offentliggör Climatewell att riskkapitalbolagen Northzone Ventures och Skirner går in som nya storägare i bolaget.

Northzone Ventures och Skirner tar över den 20-procentiga aktiepost som i fem år ägts av Nordstiernan Industriutveckling.

Priset för Nordstiernans aktiepost är 100 miljoner kronor, vilket innebär att Climatewell värderas till en halv miljard kronor.

Huvudägarna från Spanien
För två år sedan, när en grupp spanska affärsmän köpt in sig i Climatewell, var företaget bara värt hälften av i dag. Det spanska investmentbolaget Utilsun betalade i april 2006 100 miljoner kronor och blev ägare till 40 procent av bolaget.

Resterande aktier ägs av Industrifonden (20 procent) samt grundare, företagsledning och ett hundratal andra aktiägare (20 procent).

Solrika, snabbväxande länder lockar
Climatewell har hittills bara tillverkat ett fåtal luftkonditioneringssystem. Omsättningen förra året blev bara 10 miljoner kronor.

Men nu finns beställningar på 120 av den nya modellen, enligt Per Olofsson, och produktionen är redan i gång i Hägerstensfabriken.

- Sydeuropa är vår huvudmarknad, men intresset är stort från länder som Dubai, Indonesien och Malaysia, länder med stark tillväxt, mycket sol men inte särskilt utbyggd infrastruktur, säger Per Olofsson.

Lars Anders Karlberg

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt