<span style="color:red;">TV:</span> Vindkraft med svänghjul ger mer el

2011-09-09 07:00  

Uppfinnaren Daniel Ehrnberg har utvecklat ett vindkraftverk som ger el även när det inte blåser. Hemligheten är ett ”svänghjul” av vatten som driver generatorn långt efter att det slutat blåsa.

Sedan några dagar tillbaka snurrar prototypen till ett unikt, flytande, vertikalt vindkraftverk i havet utanför Halmstad – Sea Twirl.

Den synliga delen av prototypen, som bara ligger strax ovan vattenytan, ser ut som en förvuxen, vertikal vindkraftsturbin, tre meter hög.

Sju meter under vattenytan sitter generatorn, förankrad med linor i havsbotten.

Mellan generatorn och turbinen sitter den roterande axeln som använder havsvattnet som glidlager.

Genom att utnyttja vattnet som lager finns det inga begränsningar hur tung turbinen får vara.

- Därför har vi kunnat bygga Sea Twirl med tyngre och billigare material än vad man tvingas till i traditionella vindkraftverk, säger Daniel Ehrnberg till Ny Teknik.

Den andra fördelen är enligt Daniel Ehrnberg att Sea Twirl kan lagra energi i sitt ”svänghjul”.

Så här går det till:

Sea Twirls turbinblad är fästade på ett ringformat rör, en torusring, som fylls med vatten när turbinen snurrar och centrifugalkraften pumpar vatten in i torusringen.

- Vi bygger upp energi i Sea Twirl när det blåser som mest. Turbinen fångar upp energin i vinden och laddar kraftverket genom att vatten pumpas ut i torusringen av centrifugalkraften, säger Daniel Ehrnberg.

När det slutar blåsa fälls turbinbladen ned och torurringen fortsätter att snurra av den rotationsenergi som lagrats upp i vattnet i ringen.

- Tänk dig en konståkare som gör en piruett. Han eller hon får mer fart genom att dra in armarna mot kroppen och snurrar då snabbare. Rotationshastigheten ökar för att sedan gå långsammare när de sträcker ut armarna igen. Samma teknik använder vi när vattnet rör sig fram och tillbaka i kraftverket, säger Daniel Ehrnberg..

Sea Twirl ”laddas ur” i takt med att rotationen saktar in och vattnet rinner tillbaka mot centrum.

- Nu har vi en nätansluten prototyp som kan fungera i flera år, säger Daniel Ehrnberg.

Daniel Ehrnberg är uppfinnare även till det spektakulära vågkraftsprojektet Vigor Wave Energy, en gigantisk, vattenfylld slang som flyter på havsytan och följer vågornas rörelse. Vågornas energi tas upp av vattenpelarna inne i slangen som driver generatorn.

Det är samma filosofi bakom Sea Twirl – att låta vatten arbeta med att absorbera och lagra energi.

Daniel Ehrnberg skapade Vigor som ett examensarbete när han läste fysik vid Göteborgs universitet.

Han har hela tiden haft ett nära samarbete med Chalmers, Göteborgs universitet och Sveriges Tekniska Forskningsinstitut SP.

Han har också fått hjälp från industriföretag som SKF och ABB och ekonomiskt stöd från Västra Götalandsregionen. Halmstad hamn har ordnat med sjösättning och sett till att Sea Twirl har en testplats att vara på.

Lars Anders Karlberg

Mer om: Energi Vindkraft

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt