Solkräm hotar miljön

2011-06-27 08:48  
När vi duschar eller tvättar oss rinner solkrämen rakt genom reningsverken, som inte är byggda för att fånga upp dem. Till höger Henriksdals vattenreningsverk i Stockholm. Foto: Colourbox, Micke Sandström

UV-filter från solskydd finns överallt i svenska vatten där de utgör en potentiell miljöfara. Det konstaterar Naturvårdsverket i en ny rapport.

Varje år använder vi svenskar hundratals ton med kemiska föreningar som ska skydda oss mot solens brännande strålar. När vi badar hamnar en stor del i vattnet. Och när vi duschar eller tvättar oss rinner de rakt genom reningsverken, som inte är byggda för att fånga upp dem.

På uppdrag av Naturvårdsverket har Svenska miljöinstitutet -IVL- genomfört en screening av hur pass vanliga UV-filter är i den svenska miljön. Resultatet visar att ytvattnet vid badplatser sommartid innehåller höga halter av UV-filter. Vattenprover från badplatser innehöll tolv av de tretton kemiska uv-filter som skulle undersöktes. Tio av dem hittades även i bottensedimenten. Fyra av uv-filtren hittades dessutom i fisk.

Samtliga undersökta uv-filter hittades också i avloppsvatten från reningsverk och i rötat slam från reningsprocessen. Här är källan inte bara solkräm. UV-filter finns i schampo, hudkrämer och läppstift. De finns där för att förhindra att hud och hår åldras i förtid.

Fenomenet med uv-filter i miljön är inte unikt för Sverige. Halterna i ytvatten och i renat avloppsvatten ligger på samma nivåer som hittats utomlands.

Rapporten från Naturvårdsverket konstaterar att toxikologiska data visar att flera av de undersökta uv-filtren kan utgöra en potentiell miljörisk, men att mängden data är begränsad. Svenska forskare har tidigare visat att de EU-godkända UV-filtren 4MBC (4-metylbensyliden-kamfer) och 3BC (3-bensylidenkamfer) kan störa reproduktionen hos fåglar. Andra studier har visat att alger är känsliga för uv-filter samt att de bleker koraller.

QUIZ:

Ulla Karlsson-Ottosson

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Aktuellt inom

Debatt