Soldriven hiss snålare än mikron

2015-05-21 15:51  

Franska hisstillverkaren Otis har installerat en soldriven hiss i ett åttavåningshus i Nantes.

I bostadsområdet Bourderies som Atlantic Homes byggt i Rezé i närheten av Nantes finns i ett åttavåningshus en hiss ur vad Otis kallar Gen2® som drivs med el från fyra solcelsspaneler på hustaket.

Hissen har sedan den installerats klarat sig på el från solen till 80 procent, men under perioden mars till oktober räknar man med att den drivs av solel till 100 procent.

Alstras inte tillräckligt med el från solcellerna tar ett batteri över, som uppges klara 100 hissfärder. Med ett regenerativt sparsystem matas el även tillbaka till batteriet.

Med batterisystemet behöver hissen endast en effekt på 500 W, jämfört med 700 för en mikrovågsugn eller 1200 W för en hårtork.

Enligt Otis blir installationskostnaden för en soldriven hiss ca 10 procent högre än för en hiss med strömtillförsel från elnätet.

Håkan Abrahamson

Mer om: Hiss Solceller

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt