Solcellskrig hotar mellan EU och Kina

2012-09-19 11:29  

Europeiska solcellsbolag anklagar Kina för prisdumpning. Nu har EU-kommissionen inlett in granskning.

På några år har kinesiska solcellstillverkare tagit över en stor del av den europeiska marknaden. Priserna rasar vilket lett till kris för tillverkare både i Europa och USA.

Enligt EU Prosun, en ny organisation där 20 av de största solcellsbolagen i Europa ingår, går ett stort solcellsbolag i månaden i konkurs.

I somras vände sig organisationen till EU-kommissionen och menade att de kinesiska företagen, subventionerade av staten, dumpar sina priser.

EU har nu inlett en granskning som kommer att pågå i upp till 15 månader. Det är den hittills största fallet av anti-dumping som EU utreder. Kina exporterade solpaneler, solceller och kiselskivor för solceller till ett värde av nästan 200 miljarder kronor förra året.

I maj i år beslutade myndigheterna i USA om särskilda avgifter på kinesiska solceller efter att ha funnit att kinesiska tillverkare gynnas av staten genom till exempel tillgång till gratis mark och fördelaktiga lån.

Solcellskrisen har slagit särskilt hårt mot Tyskland där statliga subventioner lett till en explosionsartad ökning av solcellsanvändningen. Här har också en industri byggts upp för tillverkning, som nu har stora problem. En mängd tyska solcellsbolag har också gått i konkurs.

I april drabbades Q-Cells som en gång var världens största tillverkare av solceller.

I Q-Cells ingick det svenska företaget Solibro som utvecklar och tillverkar tunnfilmssolceller som inte är baserade på kiselskivor.

Solibro köptes i somras av just ett kinesiskt företag - Hanergy. De sista legala pusselbitarna väntas ligga på plats under nästa vecka.

Mats Ljunggren, vd på Solibro Research i Uppsala ser positivt på den fortsatta utvecklingen.

-Under tiden som vi varit till salu har vi gått på sparlåga och en del har valt att sluta, men vi har inte sagt upp någon. Inför framtiden ser det positivt ut för oss i Uppsala och vi kan kanske börja rekrytera igen.

Prisfallet som accelererade under förra året dämpas nu samtidigt som marknaden för solceller växer kraftigt. Men innan utbud och efterfråga är i balans kommer det tuffa marknadsläget att bestå, säger Mats Ljunggren, och tillägger att det inte bara drabbar företag i Europa och USA. Även i Kina finns solcellstillverkare som har problem.

-Det finns en överkapacitet i produktionsledet. Producenter drar ner sina priser för att överleva och har man en stark finansiär så kan man överleva längre.

Solibro har två fabriker i Tyskland som nu går på låg fart.

-Förhoppningsvis kommer de att dras igång igen. Sedan får vi se vilken strategi kineserna har. En utbyggnad av produktionen ser ut att hamna i Kina, säger Mats Ljunggren.

Många solcellsbolag i konkurs

Exempel på konkurser i solcellsindustrin:

Augusti 2011 Solyndra, USA

Evergreen Solar, USA

September 2011 Spectrawatt, USA

December 2011 Solon och Solar Millenium, Tyskland

Mars 2012 Scheuten Solar, Nederländerna

Solarhybrid och Odersun inleder likvidation, Tyskland

April 2012 Q-Cells, Tyskland

Solar Trust, USA

Källa: Der Spigel, gigaom.com, Ny Teknik

Marie Alpman

Mer om: Solcell Q-cells

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt