Sockerbetor minskar frostskador på vägen

2014-12-17 05:30  
Den nya tillsatsen med sockerbetor har testats på E6:an utanför Helsingborg, samt i Nederländerna, Danmark och Österrike.

När vägsaltet spetsas med melass från sockerbetor blir vägbanan slaskig i stället för isig. Den nya tillsatsen, som testats på E6-an, kan halvera vägskadorna.

Svensk-nederländska Akzonobel har utvecklat en tillsats till vägsalt som bromsar frysprocessen. Snö och vatten blir till slask i stället för is även vid låga temperaturer. Därmed kan frostskadorna på asfaltsvägarna i bästa fall halveras, enligt företaget.

Den nya tillsatsen innehåller melass från sockerbetor och så kallat sulfonerat lignin. Det är en vattenavstötande polymer som utvinns från en biprodukt i pappersmassafabriker, och som också kan användas för att tillverka vanillin.

Tillsatsen, som blandas i vägsaltet i förhållandet 1:100, är biologiskt nedbrytbar. Halkegenskaperna förändras inte jämfört med en väg som saltas på vanligt sätt.

Akzonobel har gjort fältprov med den nya halkbekämpningen vinter 2012-2013 i Nederländerna, Danmark, Österrike samt i Sverige där teststräckan var E6:an utanför Helsingborg. Därefter har produkten lanserats och används i Nederländerna och Italien.Följ Ny Teknik på Facebook!

Charlotta von Schultz

Mer om: Sockerbetor

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt