Sockerbetor minskar frostskador på vägen

2014-12-17 05:30  
Den nya tillsatsen med sockerbetor har testats på E6:an utanför Helsingborg, samt i Nederländerna, Danmark och Österrike.

När vägsaltet spetsas med melass från sockerbetor blir vägbanan slaskig i stället för isig. Den nya tillsatsen, som testats på E6-an, kan halvera vägskadorna.

Svensk-nederländska Akzonobel har utvecklat en tillsats till vägsalt som bromsar frysprocessen. Snö och vatten blir till slask i stället för is även vid låga temperaturer. Därmed kan frostskadorna på asfaltsvägarna i bästa fall halveras, enligt företaget.

Den nya tillsatsen innehåller melass från sockerbetor och så kallat sulfonerat lignin. Det är en vattenavstötande polymer som utvinns från en biprodukt i pappersmassafabriker, och som också kan användas för att tillverka vanillin.

Tillsatsen, som blandas i vägsaltet i förhållandet 1:100, är biologiskt nedbrytbar. Halkegenskaperna förändras inte jämfört med en väg som saltas på vanligt sätt.

Akzonobel har gjort fältprov med den nya halkbekämpningen vinter 2012-2013 i Nederländerna, Danmark, Österrike samt i Sverige där teststräckan var E6:an utanför Helsingborg. Därefter har produkten lanserats och används i Nederländerna och Italien.Följ Ny Teknik på Facebook!

Charlotta von Schultz

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Aktuellt inom

Debatt