Smarta fönster årets bästa energiuppfinning

2008-03-06 14:04  

Uppsalaföretaget Chromogenics intelligenta plastfolie kammade hem det brittiska prestigepriset New Energy Reward. Företaget knockade övriga fem nominerade och utsågs till årets bästa innovation inom energiområdet.

- Det här betyder mycket för oss, säger vd Bengt Åkerström till Ny Teknik.

- Priset kan ge oss draghjälp och hjälpa oss att vinna investerares förtroende när vi behöver ta in pengar.

Chromogenics avknoppades från Ångströmlaboratoriet år 2003. Verksamhetens kärna är en smart fönsterfilm där insläppet av ljus regleras på elektrisk väg. Den första produkt som når marknaden är visir till motorcykelhjälmar. Visiret kommer att sitta i amerikanska Integrated helmet techologys nya hjälm som just nu lanseras i USA.

Men företaget nöjer sig inte med visir. Målet är att tillverka fönster till byggnader i varma klimat, något som kan ge stora energibesparingar på sikt. Fordonsindustrin är också en stor potentiell kund. Så har Volvo Technology Transfer också gått in med riskkapital i företaget.

- För att utveckla tekniken vidare kommer vi i höst att gå ut ytterligare en runda efter riskkapital, säger Bengt Åkerström.

Ulla Karlsson-Ottosson

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt