SKB gör en pudel angående Clink

2012-10-26 13:54  

Svensk kärnbränslehantering tar den starka myndighetskritiken mot ansökan om att få driva inkapslingsfabriken Clink i Oskarshamn med ro. -Helt i linje med vad vi förväntade oss, säger strategidirektören Saida Laarouchi Engström.

Strålsäkerhetsmyndigheten, SSM, uppgav i veckan att man ser stora brister i Svensk kärnbränslehantering, SKB:s, ansökan om att få tillstånd att bygga och driva Clink.

Det senare är en stor anläggning för att ta upp och kapsla in utbrunnet kärnavfall i kopparkapslar som ska byggas i Oskarshamn. Clink ska ligga uppepå Clab, det bergrum där kärnavfallet från de svenska kärnkraftverken i dag mellanlagras.

På SSM är man förvånad över att ansökan till stora delar utgår från föråldrade regler och dokument. Dessutom ifrågasätter man bolagets säkerhetsklassning av olika tekniska system som ska inrymmas i anläggningen och anser att den vara för snäv. Fler system behöver säkerhetsklassas i syfte att garantera att varken anställda eller omgivning utsätts för radioaktiv strålning, anser myndigheten.

Saida Laarouchi Engström, strategidirektör på SKB, säger att man inom bolaget nu ska ta till sig kritiken.

- Det här är värdefull feedback för oss, säger hon, och uppger att bolaget nu ska rätta till och uppdatera ansökan.

Skälet till att man utgått från gamla regler säger Saida Laarouchi Engström är att SKB lämnade in en första ansökan 2006 och senare kompletterade den 2009.

- Den första ansökan börjar bli gammal och den kompletterande ansökan som vi gjorde 2009 var uppenbarligen inte tillräcklig, säger hon.

SKB ska nu lämna in nya kompletteringar till ansökan i slutet av under det första kvartalet i vår. Saida Laarouchi Engström bedömer att SKB kommer att få besked av regeringen angående tillståndet för Clink i slutet av 2015.

- Då kan vi börja bygga någon gång 2016 -2017, säger hon.

Mer om: Kärnavfall SKB

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt