Siemens visar första HTS-generatorn

2009-04-24 11:30  
HTS-generatorn arbetar vid temperaturen - 243 °C

Den första generatorn med högtemperatursupraledande spolar har provats i ett halvår och visas på Hannovermässan. Tekniken kan ge kompakta fartygsmotorer.

Generatorn arbetar vid en temperatur på - 243 °C (30 Kelvin). I ett högt magnetfält nås en strömtäthet på över 150 A per mm2. Det är mellan 30 och 80 gånger mer än med kopparspolar i rumstemperatur.

På så vis kan kompakta spolar för rotorn byggas. Tekniken förbättrar verkningsgraden väsentligt, minskar vikt och volym och ger stabila driftsförhållanden, framhåller Siemens som tillverkat den.

HTS-generatorn har en märkeffekt på 4 MW vid 3600 varv per minut. Den är byggd efter specifikationer från provningsföretaget Germanischer Lloyd och har vikt och volym som är 70 procent av en motsvarande konventionell maskin.

Samtidigt halveras förlusterna vilket ger potential för vidareutveckling, poängterar Siemens.

Generatorn har testats i ett halvår på ett 20 kV nät vid Siemens anläggningar i Nürnberg och premiärvisades nyligen på Hannovermässan.

Med samma HTS-teknik bygger nu Siemens en motor. Det blir en långsamtgående HTS-motor med 30 gånger högre vridmoment än generatorn.

Tänkt att användas i off-shoreanläggnignar eller i fartyg blir den avsevärt mindre och lättare vid samma effekt än en konventionell elmotor.

I slutet av året väntas motorn vara klar för test i en stor provanläggning i Berlin.

Håkan Abrahamson

Mer om: HTS Supraledning

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt