SD vill slopa skatt på el under vintern

2022-08-17 11:21  
Sverigedemokraternas energipolitisk talesperson Mattias Bäckström Johansson och miljöpolitisk talesperson Martin Kinnunen presenterar energi- och klimatpolitiska nyheter vid en pressträff i riksdagens presscenter. Foto: Marko Säävälä/TT

Sverigedemokraterna föreslår lägre elskatt och slopad moms på elenergi under vintern. Syftet är att ge lättnader till hushåll och företag för höga elkostnader under perioden november- februari.

SD vill att energiskatten för företag och hushåll sänks till lägsta möjliga nivå, 0,6 öre per kWh under november_februari. I dagsläget ligger energiskatten på 36 öre per kWh.

"Staten ska inte sko sig"

Under samma månader vill partiet att momsen slopas helt på el för företag och hushåll – i nuläget ligger momsen på 25 procent.

– Staten ska inte sko sig på hushåll och företag på grund av de höga priserna, säger SD.s energipolitiske talesperson Mattias Bäckström Johansson.

Kostnad: "Några miljarder"

När elpriserna stiger, ökar även statens momsintäkter, eftersom momsen är 25 procent på priset.

Läs mer: Nytt elprisrekord – oljeledade kraftverket i Karlshamn igång

Enligt SD skulle ett normalhushåll med villa som förbrukar 20 000 kWh per år få sänkta elkostnader med motsvarande 17 300 kronor under den aktuella perioden.

Den sänkta elskatten skulle kosta staten några miljarder kronor, enligt Bäckström Johansson.

Liknade förslag från KD

De statsfinansiella effekterna av att tillfälligt slopa momsen är svårare att beräkna, enligt honom, eftersom momsintäkterna bestäms av priset.

Läs mer: Så sparar Europa på energi: Släckt nattbelysning och gräns för AC

Även Kristdemokraterna kom med ett liknande förslag i måndags. KD vill också se en slopad moms på el, men att det ska gälla under månaderna december–mars.

Mer om: Elpriser Val

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt