Säkrare litiumjonbatteri med keram som elektrolyt

2015-03-13 14:19  
Litiumjonbatteri med elektrolyt i fast form av litiumlantanzirkonat, katod av litiumkoboltoxid och anod i litiummetall. Foto: Forskningscentrum Jülich

Litiumjonbatterier med elektrolyt i fast form minskar flera problem som idag förknippas med batteritypen.

Forskare vid tyska forskningscentrum Jülich arbetar med att utveckla litiumjonbatterier med hög energitäthet, men utan de problem som idag förknippas med litiumjonbatterier, exempelvis överhettning och giftighet.

Genom att ersätta den flytande elektrolyten med fast har man lyckats ta fram en cell som fungerar bra. Cellen har klarat 350 upp- och urladdningar och bedöms som en föregångare till en helt ny generation litiumjonbatterier.

En fördel med detta batteri är att det är tåligt och därför lämpar sig i exempelvis elbilar. Dessutom kan energitätheten höjas avsevärt eftersom cellerna kan staplas över varandra. De behöver heller inte platskrävande kylning, och klarar stötar och vibrationer utan extra skydd.

Ett problem har varit kontakten mellan elektrolyten mot anod och katod. Genom att trimma framställningsmetoden har man nu lyckats minska det samlade motståndet i cellen från 20 kiloohm till 2 kiloohm per kvadratcentimeter.

Vetenskaplig artikel om arbetet här

Håkan Abrahamson

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt