Så testas finska reaktorn

2017-06-14 09:40  

Nu har det kalla funktionstestet i Olkiluoto 3 startat – ett viktigt steg mot att få starta reaktorn nästa år.

På måndagen startade det kalla funktionstestet i Finlands nyaste kärnkraftsreaktor, Olkiluoto 3. Testet görs för att kontrollera att system och komponenter i reaktorns primärkrets fungerar och att det inte finns några läckor. Primärkretsen är det kretslopp av vatten och ånga som cirkulerar mellan reaktortanken och ånggeneratorerna.

Under testet kommer reaktorns kylvattenpumpar att starta för första gången. Trycket i reaktorn kommer att ökas gradvis under testet, för att efterlikna förhållanden när reaktorn är i drift.

– Det här är en viktig milstolpe i driftsättningen av anläggningen. Nästa milstolpe är det heta funktionstestet i höst, säger Jouni Silvennoinen, projektdirektör för OL3 hos kärnkraftsägaren TVO, i ett pressmeddelande.

Läs mer:

Läs mer: Jättereaktorn allt närmare skarpt test

Det kalla funktionstestet ska pågå i fyra veckor, under tiden ska ett drygt tiotal olika deltester utföras.

Ny Teknik besökte nyligen Olkiluoto 3, som började byggas 2005 men fortfarande inte är klar. Planerad start nu är slutet av 2018.

Arbetet bakom världens största reaktor

2000: Energibolaget TVO (Industrins Kraft) ansökte om att få bygga en ny reaktor på Olkiluoto-halvön, där OL1-2 redan fanns.

2005: Byggarbeten startar.

2009: Reaktorn skulle ha tagits i drift, enligt den första planen. Starten skjuts fram gång på gång.

2012: Den beräknade kostnaden för projektet har ökat, från 3 miljarder euro till 8,5 miljarder euro, enligt Areva. TVO och Areva har stämt varandra på miljardbelopp. Tvisten är inte avgjord.

2016: TVO meddelar den finska elmarknaden att man ska börja leverera el i senare delen av 2018.

2017. EU-kommissionen säger ja till att franska statliga EDF, Electricité de France, får ta över Arevas reaktorverksamhet, ett sätt att rädda Areva undan konkurs. Areva ska dock fullfölja OL3-projektet, något TVO har krävt garantier för.

Anna Orring

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt