Så ska elnätet klara vindkraften

2009-11-19 13:57  

Vattenfall har lagt upp ett tioårigt investeringsprogram för sina regionala elnät för att klara trycket från alla nya vindkraftsanläggningar som vill in på nätet.

Fram till 2020 ska vattenfall förstärka regionnätet för 5,8 miljarder kronor. Det innebär att kapaciteten i nätet ökar med 4 500 MW.

- Vi har många förfrågningar från vindkraftsföretagen, som vill att vi ska vara snabba med offerering och anslutning, säger Lauri Virkukunen, chef för Vattenfall Eldistribution, i ett pressmeddelande på torsdagen.

De svenska vindkraftsföretagen räknar med att vindkraften byggs ut med 15 TWh till 2020.

För att klara det måste de svenska elnäten byggas ut med 7 500 MW.

Vattenfall äger hälften av regionnäten i Sverige och räknar alltså med att Vattenfalls del måste förstärkas med 4 500 MW.

- Vårt nät har bra potential för vindkraftsanslutning, efter det är beläget i områden med goda förutsättningar för vindkraftsproduktion, säger Lauri Virkkunen.

Stamnätet måste också försärkas
Det statliga elnätsbolaget Svenska Kraftnät, som äger det nationella stamnätet som går från norr till söder, gav i våras enprognos för hur mycket stamnätet måste byggas ut om vindkraftsutbyggnaden blir så stor som 30 TWh och om den i första hand sker i norr.

I detta extremalternativ skulle det kosta 10 miljarder kronor att förstärka stamnätet. Men om vindkraftsutbyggnaden i huvudsak sker i södra Sverige och till havs krävs det väsentligt mindre nyinvesteringar i stamnätet, säger Svenska Kraftnät.

Lars Anders Karlberg

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt