Så mycket sparar du med bergvärme

2013-12-17 12:02  

Den som byter från el eller olja till en bergvärmepump sparar i snitt 62 procent av energin. Men skillnaderna är stora mellan olika system visar ett stort fälttest från Energimyndigheten.

Testet, som är det hittills största fälttestet av bergvärmepumpar i Sverige, utfördes hos 20 familjer i Västra Götaland under perioden maj 2012 och maj 2013.

Resultatet visar att den som byter uppvärmningssystem från olja eller el till bergvärme sparar i snitt 62 procent av energin. Men skillnaderna är stora mellan olika system. Energibesparingen varierade mellan 70 procent som bäst till 48 procent som sämst.

Enligt Energimyndigheten förklaras skillnaderna bland annat av hur väl värmepumpen anpassats till husets värmesystem och på själva installationen.

Mätningarna visar att varmvattenförbrukningen är ungefär den samma under hela året. Det var dock stora skillnader mellan hur mycket de olika familjerna använde till värme och hur mycket som gick till varmvatten i kranarna.

Eftersom en värmepump, generellt sett, inte är lika effektiv när den producerar varmvatten går det i många fall att spara energi genom att till exempel se över sina duschvanor.

Testet visar att hur ofta och länge man duschar har större betydelse för varmvattenanvändningen än hur många personer som bor i huset.

En detaljerad tabell över de olika husen som ingick i testet hittar du här.

Så här gick testet till

  • Mätningen har pågått i ett helt år, från maj år 2012 till maj 2013.
  • Husen ligger alla i Västsverige vilket betyder att de har ungefär samma årsmedeltemperatur.
  • Husen är byggda under 1940-talet fram till och med 1970-talet.
  • Värt att komma ihåg är att husen inte har byggts för värmepump från början.
  • De installerade bergvärmepumparna är mellan sex och tolv år gamla, installerade någon gång under perioden år 2001 till år 2007.
  • Bergvärmepumparna har en effekt mellan 7-12 kilowatt. Mätningarna omfattar hela bergvärmepumpssystemet vilket innebär att all kringutrustning ingår så som kompressorer, styrenheten, cirkulationspumpar samt tillsatsvärme från elpatronen. Hushållselen ingår inte, det vill säga el till lampor, tv, dator, kyl, tvättmaskin med mera. De flesta familjerna är två till fyra personer.

Hela testet finns här

Källa: Energimyndigheten

Marie Alpman

Mer om: Bergvärme Energi

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt