Så här vill IAEA förhindra nya katastrofer

2011-09-14 13:28  
Det var den 11 mars 2011 som det japanska kärnkraftverket Fukushima Daichi skadades vid en kraftig jordbävning och efterföljande tsunami.

Sex månader efter Fukushima: FN:s kärnkraftsorgan IAEA vill utvärdera kärnkraftsanläggningarnas möjligheter att stå emot mot extrema naturkatastrofer. Ny handlingsplan på gång.

Efter härdsmältorna i Fukushima, som orsakades av en jordbävning och flodvågor, föreslår nu FN:s Internationella atomenergiorgan IAEA en preliminär handlingsplan för att öka kärnkraftssäkerheten.

De 333 medlemstaterna ska bland annat utvärdera anläggningarnas design i förhållande till olika extrema naturhändelser som specifikt kan drabba reaktorer och andra kärnanläggning.

Man föreslår också snabba stresstester och stramare tillsynsregler.

Bland annat vill man utvärdera tillsynsmyndigheterna, deras ställning kontra industrin och om de befogenheter de har är effektiva.

Men IAEA är också självkritiskt och vill genomföra en översyn av säkerhetsstandarderna som används i flera olika kärnkraftskonventioner.

Förslagen har också diskuterats och fått politiskt stöd vid ett ministermöte om kärnkraftssäkerhet i juni.

Mer om: Tsunami IAEA

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt