Så håller du mördarsnigeln i schack

2008-11-11 07:36  

Nu är det bevisat. Mördarsniglar gillar inte välklippta gräsmattor. Där går det inte att gömma sig. I dag kommer rapporten.

– Sniglarna försvann från min gräsmatta i somras. Det är helt klart. Men om det var för att gräsmattan var kort som en golfgreen, för elslingorna runt tomten eller för att vibrationerna från gräsklipparen skrämde bort sniglarna, det vet jag inte.

Det säger Martin Dahlerus på Lidingö till Ny Teknik.

Han var en av de tio värdfamiljer som fått låna en eldriven Automower över sommaren för att testa Husqvarnas idé om att robotgräsklipparen skrämmer bort mördarsniglarna.

– Tidigare fick jag gå ut varje kväll med en hink och plocka sniglar. Fuktiga kvällar kunde jag få hundra sniglar i hinken. Skitäckligt. Och det tog aldrig slut, säger Martin Dahlerus.

Han vill gärna vara med även nästa år.

– Jag har fått en preliminär förfrågan och sade ja direkt. I så fall hoppas jag att jag får adopterade maskinen för gott, säger Martin Dahlerus.

"Se upp i gräset!"
Poängen med robotgräsklipparen är att den ständigt är i rörelse. Man kan programmera den som man vill – hela tiden, bara på natten, eller några timmar då och då.

Den kan vara i rörelse högst en timme åt gången. Sedan åker den självmant in till laddningsstationer och laddar en timme innan det är dags för nästa pass.

Det gör att gräsmattan är ständigt kortklippt.

– Om någon modig rackare vågar sig in på gräsmattan, så har den en timme på sig att ta sig därifrån. Sedan kommer klipparen farande. Och om snigeln är i vägen så skärs den i småbitar, säger Martin Dahlerus.

Alnarpstudenter gjorde jobbet
Husqvarna anlitade två studenter vid lantbruksuniversitetet i Alnarp, Klara Ekengard och Mira Rur, för att utreda om robotgräsklipparen verkligen höll tomten ren från sniglar och vad det i så fall beror på.

Rapporten om de tio familjernas erfarenheter har nu lämnats till Stefan Axelsson, chef för Husqvarnas robotprodukter.

– Resultatet är entydigt. Sniglarna har försvunnit. Men det finns fortfarande frågor kvar om exakt varför de försvunnit, säger Stefan Axelsson.

Gör en ny undersökning nästa sommar
Just sommaren 2008 var inte gynnsam för mördarsniglarna. Från de flesta trädgårdar rapporteras tidvis mycket färre sniglar än året innan.

– Vi gör en ny och fördjupad studie nästa år. Då ska vi också koppla in diverse snigelexperter, säger Stefan Axelsson.

Då kommer förhoppningsvis det slutliga svaret på om en robotgräsklippare för 20 000 kronor är den ultimata lösningen på snigelplågan.

- Man får nog ändå vara litet försiktig med att säga att sniglarna har försvunnit. Även om gräsklipparen håller rent på gräsmattan finns de fortfarande kvar i rabatter och trädgårdsland, säger Klara Ekengard till Ny Teknik.

Men det är helt klart att alla försök att minska snigelförekomsten får en långsiktig effekt.

- Det minskar den snabba ökningen av sniglar och kan påverka antalet sniglar inför kommande säsong, säger Klara Ekengard.

Tipsa om dina bästa knep för att bli av med sniglarna. Klicka på kommentarfunktionen längst ned i artikeln efter faktarutan.

Arion lusitanicus

På svenska: spansk skogssnigel

Drygt en decimeter lång.

Tvåkönad. Parar sig med varandra men kan också befrukta sig själv.

Lägger uppemot 400 ägg per säsong på olika gömställen i trädgården.

Äggen ser ut som små vita kulor, 3-4 mm i diameter.

De kläcks efter 1-2 veckor och snigelungarna blir könsmogna efter 5-6 veckor.

Lever bland annat på kadaver, därav namnet mördarsnigel.

Första fyndet i Sverige gjordes 1975 i Påarp nära Helsingborg.

Lars Anders Karlberg

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt