Energi

Så går huset med plus

Plusenergihus i genomskärning. Klicka på bilden för att se hela grafiken. Foto: Jonas Askergren/Ny Teknik
Svante Wijk, NCC: - EU är på väg att klubba genom regler så att alla byggnader måste vara nära nollenergihus från 2019-2020. Det är vad vi har att anpassa oss.
Carl-Henrik Apell, Riksbyggen i Uppland: - Målet för standardproduktion är en energiförbrukning på 70 kwh per kvadratmeter och år. Det klarar vi med i huvudsak bra isolering och frånluftsåtervinning.
Micael Jansson, Familjebostäder i Göteborg: - Vi startar ett nybygge på 99 lägenheter i Göteborg till våren. I princip ett passivhus med energiförbrukning på 60 kwh per kvadratmeter och år.
Mikael Pettersson, Ikano Bostad: - Vi försöker bygga så täta hus som möjligt och system med prefabricerade betongelement. Vi brukar också använda FTX-aggregat, ofta i kombination med värmepumpar och solpaneler.
Per-Magnus Rylander, Finnveds-bostäder i Värnamo: - Vi är inne på vårt andra passivhusprojekt. Vi har helt enkelt lärt oss den tekniken. Det är egentligen inte krångligt.

För ett år sedan stod det första passivhuset i Lerum klart. Nu tar det kommunala bostadsbolaget Förbo ett nytt steg och bygger ett hus som producerar mer energi än vad det förbrukar.

Publicerad

Till det yttre ser Höjdenvändan ut som många andra, svenska bostadsområden. Husen liknar radhus, med en lägenhet på övervåningen och en i markplan.

Men de nya hyresrätterna i Lerum ska bli extra täta, med tjock isolering i väggar, tak och golv. Alla fönster får tre glas, fyllda med gas och på taken monteras solfångare.

Prova Ny Teknik – 149 kr
för tre månader


Tillgång till alla låsta artiklar, fördjupande kompendier,
premiumnyhetsbrev, samt e-tidningen.



Kom igång nu →


Förnyas till 299 kr/mån efter din provperiod. Ingen bindningstid. Avsluta enkelt.
Gäller endast nya prenumeranter.



Är du medlem i Sveriges Ingenjörer?

Aktivera ditt konto här