Ryssland testade sina flytande kärnreaktorer

2019-05-02 13:54  

Nu har Ryssland avslutat testerna av sitt flytande kärnkraftverk. Bland annat tog man reaktorerna till full kapacitet. I april nästa år ska anläggningen tas i drift. 

Ombord på det 144 meter långa fartyget finns två stycken KLT 40C reaktorsystem, med en kapacitet på 35 MW vardera. Akademik Lomonosov är den första av den nya anläggningstypen som bygger på Rysslands atomdrivna stridsfartyg.

Tanken är att plattformarna ska producera el till avlägsna industrier, hamnstäder och även oljeplattformar i den norra och östra delen av jättelandet. Reaktorerna ska kunna förse en stad på 100 000 innevånare med el och värme, samt försörja en avsaltningsanläggning.

Läs mer: Rekordhöga utsläpp i energisektorn

För ett år sedan var Akademik Lomonosov på väg genom Östersjön på sin resa mot Murmansk för att laddas. Nu har statiga Rosatoms företag Rosenergoatom avslutat sina testar av kärnkraftverket. Bland annat tog man den sista mars reaktorerna till full kapacitet – detta för att säkerställa att verkligheten överensstämmer med de tekniska parametrar som man har ställt upp och att anläggningen är redo för drift.

– Att vi framgångsrikt har avslutat våra tester är en stor prestation, utförd av ett stort team Rosatom-specialister. Under de senaste månaderna har vi, i enlighet med programmet, genomfört stegvisa energiökningar samtidigt som inspektörer har övervakat kärnkraftverkets system och utrustning, säger Andrej Petrov, generalinspektör på Rosenergoatom, till Nuclear Engineering.

Kärnkraftverket bogseras

Under sommaren ska kärnkraftverket bogseras till sitt slutmål, hamnstaden Pevek i östra Ryssland. Anläggningen ska dels ersätta det lokala kärnkraftverket, samt ett kolkraftverk. Anläggningen kommer sannolikt att tas i drift i april 2020. Den förväntade livslängden ligger på 40 år, men detta kan förlängas till 50 år.

Prislappen för Akademik Lomonosov sägs ligga på 331 miljoner dollar, men efterföljande anläggningar ska komma ned i pris. Och nu jobbar Ryssland på en andra generation som kommer att ha två stycken RITM-200M reaktorer med en kapacitet på 50 MW styck.

John Edgren

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt