Rekordhögt energipris skapar oro bland EU-toppar

2021-10-05 14:18  
Höga energipriser sätter hårt tryck på många regeringar i EU. Arkivbild. Foto: Terje Pedersen/NTB/TT

Rekordhöga energipriser får allt fler EU-länder att kräva åtgärder och bäddar också för en infekterad kamp i klimatarbetet. "Den gröna omställningen är inte problemet", betonar Irlands finansminister Paschal Donohue.

De stigande priserna märks tydligt i alla möjliga EU-sammanhang.

Finansministrarna debatterade frågan i måndags och på tisdagen. EU-parlamentet håller debatt på onsdagen – då även ärendet landar på ett miljöministermöte.

Och redan till tisdagskvällen har flera länder lyft frågan till den arbetsmiddag där EU-ländernas stats- och regeringschefer egentligen mest ska diskutera Kina.

Läs mer: Elpriserna stoppar inte industrin – ”Värre för konkurrenterna”

"Situationen är på väg att bli kritisk. Höga priser hotar konkurrenskraften i EU:s ekonomi och kommer dramatiskt att slå mot småkonsumenters och hushållens budgetar", skriver Tjeckiens premiärminister Andrej Babis i ett brev till kollegorna inför toppmötet, rapporterar nyhetsbyrån Reuters.

Upp på toppmöte

Även Grekland och Spanien vill prata energi redan nu – även om EU:s rådsordförande Charles Michel redan förklarat att energisituationen ska få vänta till nästa ordinarie toppmöte, i Bryssel den 21–22 oktober.

Till dess har även EU-kommissionen utlovat förslag på gemensamma åtgärder, som ska presenteras om en vecka, den 13 oktober.

Grekland knuffar på för att skapa en gemensam fond där förhandsbetalningar inom handeln med utsläppsrätter ska kunna fördelas i olika summor till EU-länderna med hänsyn till hur starka deras ekonomier är och hur mycket energi som konsumeras.

Debatt i Strasbourg

Att priset på utsläppsrätter just nu är rekordhögt är en av anledningarna till de höga energipriserna – om än bara till ungefär en femtedel. Det har ändå lett till kritiska röster mot utsläppssystemet och EU:s hela klimatpolitik, inte minst från kolanvändande länder i Östeuropa.

Läs mer: Slog nytt solcellsrekord – bytte silver till koppar

Tuffa ord är att vänta när EU-parlamentet debatterar läget i Strasbourg under onsdagen. Fast även från andra hållet.

– Vägen framåt är inte att backa. Svaret heter att investera i förnybart, säger exempelvis svenska ledamoten Jytte Guteland (S) på en digital pressbriefing.

Det håller också euroländernas finansministrar med om – åtminstone enligt mötesordföranden Paschal Donohoe.

– Vi var fullt överens i dag om att den nuvarande situationen inte får underminera våra ambitiösa klimatmål. Den gröna omställningen är inte problemet – den är en del av lösningen, sade Donohoe efter eurogruppens möte i måndags.

Wiktor Nummelin/TT

Mer om: EU

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt