Regeringen tvingad följa direktivet

2013-09-06 06:00  

– Nu har vi ett direktiv och då behöver vi ta fram den lagstiftning som behövs, även om vi kanske inte gillar allt som står i direktivet, säger Fredrik von Malmborg kansliråd på näringsdepartementet.

Direktivet handlar om att hela EU ska energieffektiviseras, bland annat genom att stora företag ska tvingas göra energikartläggningar, men också genom energimätningar i byggnader.

När direktivet skulle klubbas ifrågasatte Sverige om individuell mätning och debitering av värme verkligen är lönsamt i alla lägen. Men när direktivet sedan beslutades blev det med en skrivning som regeringskansliet inte anser ger utrymme för några villkor när det gäller nybyggda lägenheter.

Sabo, allmännyttans branschorganisation, har emellertid anlitat Hellström advokatbyrå, som gör en annan tolkning av direktivet. Enligt den tolkningen ska individuell mätning och debitering av värme införas när det är tekniskt möjligt, ekonomiskt rimligt och proportionerligt i förhållande till möjliga energibesparingar.

Fredrik von Malmborg ser fram emot att läsa Sabos rapport och deras juridiska tolkning.

Regeringskansliets förslag är ute på en remissrunda som ska avslutas i mitten av september. Planen är att de nya lagarna ska träda i kraft senast den 1 juni 2014.

Linda Nohrstedt

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt