Radioaktiv läcka vid norsk reaktor

2016-10-25 16:14  
Toppen på reaktorn i Halden. Foto: Mick Tully / Institute for Energy Technology

Radioaktiv jod har läckt ut vid en kärnreaktor på ett forskningsinstitut i norska Halden. Varken människor eller miljö uppges ha skadats, men det dröjde nästan ett dygn innan missödet blev känt.

Utsläppet i reaktorhallen skedde på måndagen vid behandling av reaktorbränsle, uppger Strålevernet, som är Norges motsvarighet till Strålsäkerhetsmyndigheten.

Men Strålevernet fick inget veta förrän på tisdagen. Nu ska det utredas både hur utsläppet kunde ske, och varför larmet dröjde.

Reaktorn står i ett bergrum. Den tillhör ett forskningsinstitut och ingår i ett projekt, där även Sverige är med, inom OECD-organet Nuclear Energy Agency (NEA).

Flera personer fanns i reaktorhallen vid läckaget, men ingen har behövt sjukhusvård.

– Det finns ingen hälsorisk. Den radioaktiva dosen de fått är låg, säger forskningsledaren Atle Valseth på institutet i Halden till nyhetsbyrån Reuters.

Enligt Strålevernet har läckaget stoppats, genom att det radioaktiva materialet kapslats in i bly. Utsläppet beskrivs som litet. Det motsvarar ungefär fem procent av den mängd radioaktivt jod som får släppas ut från institutet varje år.

Norge har inga kommersiella kärnkraftverk. Halden ligger vid gränsen till Sverige, cirka tre mil från Strömstad.

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt