Polisen letar efter fler Greenpeaceaktivister

2012-10-10 11:26  

Polis söker fortfarande efter Greenpeace-aktivister på Forsmark och Ringhals. I morse greps fyra personer på Ringhals och ytterligare två aktivister har gripits i närheten av Forsmark.

Enligt uppgifter i Svenska Dagbladet ska ytterligare Greenpeace-aktivister finnas kvar inne på Forsmark. De uppger sig ha funnits där i 30 timmar.

Men Claes-Inge Andersson, kommunikationschef på Kärnkraftverket säger att han bara kan bekräfta att två personer i dag på förmiddagen gripits i närheten av en gasturbin, som ligger en kilometer från anläggningen.

Det handlar om ett område som inte är inhägnat och som allmänheten kan besöka men samtidigt utgör det en del av skyddsobjektet, beskriver Claes-Inge Andersson.

Samtidigt fortsätter poliser och skyddsvakter på Forsmark att leta efter aktivister:

– De söker igenom byggnader och terrängen, det handlar om ett jättestort område, men ännu finns inga spår som tyder på att de tagit sig in i någon byggnad, säger Claes-Inge Andersson.

Även Hallandspolisen har fullt upp med att spana efter fler aktivister inne på kärnkraftverkets Ringhals område.

– Vi vet inte om det finns fler kvar inne på området och använder oss av hundpatruller och helikoptrar, säger Ingmar Nilja, kommissarie och presstalesman vid Hallandspolisen.

Enligt Greenpeace ska fyra aktivister ha lyckats hålla sig kvar inne på Ringhalsområdet efter att de hade klippt sönder ett nätstängsel igår. Man hävdar också att de befunnit sig där i 27 timmar. De greps i morse vid 9.30-tiden inne på Ringhals så kallade fabriksområde.

– De befann sig på ett tak. Vi hade dem under uppsikt ett par timmar och sedan hämtade polisen ned dem, säger Gösta Larsen, kommunikationschef på Ringhals.

Men poliskommissarie Ingmar Nilja säger samtidigt till Ny Teknik att polisen faktiskt inte vet hur länge de hade befunnit sig där.

– Det finns andra uppgifter om när de tog sig in och som vi nu arbetar med att utreda i förundersökningen, säger han

Videoblogginlägg som organisationen lagt ut på Youtube (se nedan) visar bland andra miljöaktivisten Isadora Wronski ståendes på ett tak på Ringhalsområdet i soluppgången, där hon säger att syftet är att visa på säkerhetsbrister vid kärnkraftverket. Greenpeace kräver nu att miljöminister Lena Ek vidtar åtgärder för att skärpa skyddet för kärnkraftverken.

Sammantaget greps 18 aktivister som cyklade runt inne på Ringhals område i går morse. Samtliga riskerar åtal för grovt olaga intrång, uppger Ingmar Nilja. Alla utom tre personer har släppts. De senare är utomnordiska medborgare och sitter anhållna hos polisen i Varberg. De riskerar att åtalas även för andra brott.

På torsdagen greps även 46 aktivister vid kärnkraftverket i Forsmark. 37 hade lyckats klättra över staketen med hjälp av stegar, medan nio andra misstänks för medhjälp till grovt olaga intrång. Dessutom greps alltså ytterligare två i dag.

Här är Greeenpeacevideon som visar aktivisterna på taket på en byggnad på Ringhalsområdet tidigt i morse:

<iframe width="468" height="315" src="http://www.youtube.com/embed/yepjl2xizys?list=PLL4kU_n6kO7FsDKGQFjwgbhv2Sh8Gk6iG&amp;hl=sv_SE" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>

Ny Teknik redaktion

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt