Organisk elektronik hämtar kraft ur vägguttaget

2017-03-22 12:45  
Här syns effektomvandlaren ihop med organiska ljusemitterande celler. Foto: Linköpings universitet

Men en liten billig organisk effektomvandlare kan ljusemitterande celler och tryckt elektronik kopplas till vägguttaget. Det visar forskare från Linköping och Umeå.

Ljusemitterande elektrokemiska celler, LEC, är en ny sorts ljuskälla som till exempel kan användas i lysande skyltar. Tryckt elektronik kallas ibland för elektroniskt bläck och innebär att elektroniska kretsar trycks på olika underlag.

Den tryckbara elektroniken liksom organiska ljusemitterande celler har i dag uppnått prestanda som öppnar för en lång rad miljövänliga och energieffektiva applikationer.

Hittills har man tänkt sig att driva den organiska elektroniken med solceller, batterier eller trådlösa transformatorer, vilket fungerar bra i många fall.

Men för fasta installationer som belysning, lysande skyltar eller solskyddande fönster skulle det vara praktiskt att kunna använda de vanliga vägguttagen. Det har dock inte varit möjligt eftersom den höga spänningen slår ut elektroniken.

Forskaren Deyu Tu vid Linköpings universitet har tillsammans med kolleger vid Umeå universitet arbetat för att hitta en lösning. De har nu demonstrerat en organisk effektomvandlare som gör det möjligt att driva organiska ljusemitterande celler med hög ljusstyrka och att ladda upp en organisk superkondensator med el från det vanliga elnätet.

Omvandlaren består av diodkopplade organiska tunnfilmstransistorer, som fungerar i så höga spänningar som 325 V, med förmågan att transformera hög växelspänning till valbar likspänning.

– För första gången i världen har vi kunnat visa en AC/DC-omvandlare i organisk elektronik som fungerar vid spänningar över 300 V, säger Deyu Tu i ett pressmeddelande.

Han anser att den nya omvandlaren banar vägen för en våg av flexibla, tunna, kostnadseffektiva och miljövänliga lösningar för framtidens elektronik.

Forskningsresultatet är en första indikation på att tekniken och teorierna fungerar. Men för att användas i verkliga produkter behöver omvandlingen bli ännu effektivare.

– Vi har startat det arbetet, säger Deyu Tu.

Resultatet har publicerats i två vetenskapliga tidskrifter, Organic Electronics och ECS Transactions.

Linda Nohrstedt

Mer om: Elektronik

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt