Olja för 100 miljarder från nordligaste ryska källan

2016-09-22 14:09  
Oljefältet Vostochno – Messoyakhskhskoye är det nordligaste ryska landbaserade fältet. Foto: Gazprom

Efter investeringar på drygt tio miljarder kronor började Rysslands nordligaste oljefält att leverera på onsdagen. En kraftigt isolerad pipeline ska föra olja värd över 100 miljarder kronor söderut i landet.

Invigningsceremonin förrättades av president Vladimir Putin och Gazpromchefen Alexei Miller och med på videolänk var Rosneftchefen Igor Sechin när klarsignal gav att börja pumpa olja från fältet Vostochno – Messoyakhskhskoye genom en 98 km lång rörledning till huvudledningen Purpe vid polcirkeln.

Innan oljan transporteras från fältet, som består av 51 källor, värms den. Två anläggningar med sammanlagt 90 MW effekt har byggts vid anläggningen för att förse verksamheten med energi. Rörledningen har isolerats med tanke på att klara de mycket låga temperaturer som råder i den arktiska regionen.

Olje- och gasförekomsterna i området finns i komplicerade geologiska formationer som har krävt nya borrmetoder. Regionen är mycket glest befolkad och närmaste by ligger 150 km bort. 400000 ton utrustning har fraktats till oljefältet främst när marken varit frusen. Det är det nordligaste landbaserade ryska oljefältet.

Full produktionskapacitet väntas från 2020 med en årlig produktion på 5,6 miljoner ton. Reserverna i oljefältet Vostochno – Messoyakhskhskoye uppskattas till 340 miljoner ton.

Håkan Abrahamson

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt