OKQ8 kan få ny biodiesel i sommar

2007-03-20 15:43  
OKQ8 kan få finsk biosoppa i sommar

I största hemlighet ligger OKQ8 just nu i slutförhandlingar för att köpa andra generationens biodiesel från finska Neste. Leveranserna till den svenska marknaden kan börja i sommar.

- Till att börja med handlar det om 20-procentig inblandning i vanlig diesel, säger Camilla Slunge Dowling, miljöchef på OKQ8. På sikt vill vi gärna sälja 85- eller 100-procentig biodiesel.

Båda parter är ytterst förtegna och vill helst inte prata om avtalet. Men OKQ8 berättar i tidningen Miljörapporten att man har ett nytt biobränsle på gång till sommaren, och nu bekräftar Camilla Slunge Downing att det handlar om den finska superdieseln.

- Neste har satsat hårt på att bli ledande på andra generationens biodiesel, säger Håkan Isberg, Neste Oils representant för biodiesel i Sverige. Den nya produkten ska nu testas i mindre skala i fyra olika länder. Till sommaren kan vi komma igång med leveranser i full skala. Sverige är en intressant marknad.

Sen vill han inte säga mer just nu.

Nestes produkt kallas NexBTL och är baserad på växt-eller djurfetter. Det färdiga bränslet har dock inga likheter med RME, rapsmetylester, som kallas första generationens biodiesel.

NexBTL är en ren syntetdiesel, som snarast har bättre miljö- och bränsleegenskaper än vanlig diesel. Genom att blanda in det i diesel av sämre kvalitet kan man förbättra den och få en soppa som håller svensk miljöklass 1.

Neste håller just nu på att trimma in det första bioraffinaderiet i Borgå, som till sommaren ska börja producera 15 000 ton NexBTL varje månad. Dessutom har man påbörjat bygget av en lika stor anläggning till, som ska vara klar 2008.

NexBTL kan tillverkas av i stort sett vilka växt- eller djurfetter som helst, men den största delen av råvaran kommer att utgöras av palmolja. Företaget har i Finland anklagats för på så sätt bidra till skövlandet av regnskog, men hävdar att man använder palmolja av annat ursprung.

Biodiesel är skattabefriat i Sverige. På den svenska marknaden kommer NexBTL-blandningen att säljas till samma pris som vanlig miljöklass 1 diesel.

OKQ8 säljer i genomsnitt drygt 40 000 ton diesel varje månad. För en 20-procentig inblandning krävs 8000 ton, eller drygt halva Nestes produktion.

Eddie Pröckl

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt