Nytt vatten leds till gammalt kraftverk

2006-09-12 23:00  
Stalons kraftstation i Ångermanälven i Vilhelmina kommun.Foto: Hans Blomberg, Vattenfall.

Vattenfall vill undersöka möjligheten att leda vatten från ett vattendrag till ett annat för att öka kraftproduktionen. Miljardprojektet är omstritt. Men med dagens priser på elcertifikat kan det bli bra extrainkomster.

Vattenfall vill nu åter aktualisera ett 25 år gammalt och omstritt projekt att leda över vatten från ett vattendrag till ett annat för att den vägen öka kraftproduktionen.

Överledningen är tänkt att ske via en tunnel från Vojmsjön, ett tillflöde till Ångermanälven norr om Vilhelmina i Lappland, till kraftstationen Stalon 2,5 mil sydväst om sjön.


Kostnaden uppskattas till cirka en miljard kronor.

Vattenfall har kommit överens med Vilhelmina kommun att göra en förstudie av projektet. Om den visar att projektet är miljömässigt, tekniskt och ekonomiskt genomförbart kommer frågan om utbyggnad att underställas en avgörande folkomröstning i Vilhelmina kommun i samband med EU-valet 2008.

- Den här förstudien kan ses som ett pilotprojekt för att visa om det går att få ut mer kraft ur redan reglerade vattendrag på ett miljömässigt bra sätt, säger projektledaren Sven CG Andersson, miljöchef på Vattenfall Power Consultants.

Om projektet blir av kommer kraftverket i Stalon att byggas ut med ytterligare ett aggregat. Kraftproduktionen kan då ökas med minst 150 GWh från i dag cirka 500 GWh ett normalår, en ökning med cirka 30 procent. Det kan ge extra inkomsttillskott på drygt 20 miljoner kronor per år under 15 år med dagens priser på elcertifikat.

Men överledningen av vatten från Vojmsjön skulle minska vattenflödet i Vojmån nedströms sjön rejält och är därmed omstritt.

- Förstudien är onödig. Vi vet redan vad som händer om man leder bort cirka 90 procent av vattnet. Vojm-ån kommer att bli ett i stort sett stilla-stående vatten utan någon ordentlig genomströmning. Det kan ge problem med föroreningar och igenväxning och den fisk som trivs bäst är gäddan, säger professor Christer Nilsson, landskapsekolog vid Umeå universitet.

Vattenfall är inte ensamt om att vilja öka vattenkraftproduktionen. Fortum och Eon håller på med ombyggnader, som kommer att ge tillskott på tillsammans cirka 60 GWh

En studie gjord av Luleå tekniska universitet åt Energimyndigheten bedömer att det kan finnas en potential på ytterligare 2-3 TWh el per år genom bättre utnyttjande av befintlig vattenkraft.

Grafik: Ingemar Franzén

Lars Eriksson

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt