Nytt svenskt vindkraftsrekord

2011-12-23 12:50  
Foto: Vindkraft i Norr

Vindkraften har under det senaste året producerat nästan 6 TWh. Det är mer el än en genomsnittlig svensk kärnkraftsreaktor producerar, uppger branschorganisationen Svensk Vindenergi.

Vindkraften har byggts ut i kraftigt under 2011 och elproduktionen från vindkraft har gynnats av den kraftiga blåsten under den senaste månaden.

Dessutom är de nya vindkraftsturbinerna uppemot 30 procent mer effektiva än tidigare generationers turbiner.

– De maskiner som för något år sedan gav 3 000 megawattimmar el per installerad megawatt ger nu 4 000 megawattimmar, och det är en höjning med 30 procent. Samtidigt har kostnadsutvecklingen för turbinerna blivit väldigt mycket bättre, säger Gunnar Fredriksson, vice vd på Svensk Vindenergi till SR Ekot.

Det har lett till nya vindkraftsrekord för Sveriges del. Det framgår av ny statistik som Svensk Vindenergi presenterar i dag.

Under de senaste 52 veckorna uppgick produktionen till 5,91 terawattimmar (TWh), samtidigt som de tio kärnkraftsreaktorerna producerade 58,2 TWh.

Den kraftiga vinden de senaste fyra veckorna har lett till fallande elpriser. I södra Sverige har spot-veckopriset sjunkit från 53 öre per kilowattimme under vecka 46 till 32 öre per kilowattimme vecka 50. Under vecka 50 producerade vindkraften 215 gigawattimmar (GWh).

– Detta visar att ökad produktion av vindkraft pressar ner elpriset, inte minst i elområde 4 i södra Sverige, säger Annika Helker Lundström, vd för Svensk Vindenergi.

Lars Anders Karlberg

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt