Nya miljonsatsningen gäller bara för Skåne

2013-10-13 07:02  

Regeringen vill satsa 240 miljoner kronor i södra Sverige för att stimulera biogasproduktion baserad på gödsel. Det irriterar övriga delar av landet.

Planerna på pilotprojektet ingår i höstens budgetproposition. Men ­biogasintressenter från Västsverige, Mellan­sverige och Norrland kritiserar nu förslaget.

– Om staten ska satsa 240 miljoner kronor på pilotprojekt för biogas så borde staten satsa i hela Sverige, och all slags ­användning av biogas borde kunna få del av stödet, säger Mats Gustafsson, i MMG Konsult AB, som säljer bio­­­gas­system framför allt i Norrland.

Landsbygdsdepartementet försvarar förslaget.

– Den nu presenterade satsningen på biogas från gödsel har begränsade medel. Därför finns det inte möjlighet att täcka den gödselbaserade biogaspotentialen i hela landet, säger Fredrik Grönvall, departementssekreterare i lantbruksdepartementet.

Pilotprojektet ska enligt planerna pågå i tio år, fram till 2024, och ­biogasproducenter kan få bidrag med ­20 öre per producerad kWh råmetangas.

För en lantbrukare med biogasanläggning i samma klass som Kulbäcksliden och Frigiva gård handlar det om ett ­bidrag som motsvarar 20–30 procent av investeringen i biogasanläggningen.

Det gäller då bidrag i klassen 1,5 till 2 miljoner kronor.

Fredrik Grönvall betonar att Jordbruksverket ska utreda var och hur projektet ska genomföras, samt vilka villkor som ska gälla för att få del av det statliga bidraget.Göte Andersson

Göte Andersson

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

Här är reglerna för kommentarerna på NyTeknik

  Kommentarer

Dagens viktigaste nyheter

Aktuellt inom

Debatt

COMSOL