Ny vindkraftspark<br></br>i norrlandsfjällen

2006-10-04 13:50  
Vindkraftpark på fjället. Bilden är ett montage från Skellefteå Kraft.

Det kommunala energibolaget Skellefteå Kraft håller på att bygga sin första vindkraftspark på lågfjället Uljabuouda i Arjeplogs kommun. Men den riktigt stora satsningen ska göras på fjället Storblaiken mellan Sorsele och Storuman om fyra år.

- Storblaiken är ett område som redan är delvis exploaterat med gruvdrift och en numera nedlagd kraftstation. Här finns också vägar och en färdig anslutning till det svenska stamnätet. Dessutom blåser det bra där och vi tycker att det verkar vara ett lovande projekt, säger Anders Järvelä, chef för affärsområdet Elkraft, till Nyteknik.se.

Just nu görs en förprojektering och miljöprövning för en vindkraftspark på 80 vindkraftsverk som kommer att producera 600 GWh el.

Det blir en av Sveriges största vindkraftparker och motsvarar 15 procent av Skellefteå Krafts nuvarande elproduktion och räcker till 24.000 normalvillors elbehov.

Det dröjer dock till 2010 innan spaden kan sättas i jorden på Storblaiken, som ligger på kommungränsen mellan Sorsele och Storuman i Västerbottens län.

12 kraftverk på Uljabuouda-fjället
Däremot har Skellefteå Krafts första vindkraftspark på Uljabuouda-fjället i Arjeplogs kommun i Norrbottens län kommit ungefär halvvägs. Projektet har passerat miljötillståndsprocessen och fått regeringens tillstånd. Nu pågår detaljprojektering och upphandling av leverantörer för projektet.

- Under hösten 2008 räknar vi med att anläggningen kommer att tas i drift, säger Anders Järvelä.

Det blir 12 vindkraftverk på sammanlagt cirka 100 GWh som kommer att kunna försörja 4.000 normalvillor med el.

Ett 30-tal vattenkraftverk
Skellefteå Kraft är Sveriges fjärde största elproducent med hel- och delägande i ett 30-tal vattenkraftstationer i flera av de stora norrlandsälvarna, inte bara Skellefteälven.

Satsningen på vindkraftsparker hänger samman med att den avgående regeringen förlängt systemet med gröna elcertifikat för förnyelsebar elproduktion till år 2030

Ett grönt elcertifikat är värt 150 kronor per MWh. Med en vindkraftsproduktion på 600.000 MWh per år i det planerade Storblaikenprojektet ger det Skellefteå Kraft en årlig intäkt på 90 miljoner kronor.

Lars Anders Karlberg

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt