Nu ska elbilarna få fler laddstationer

2008-10-21 23:00  
Petra Lundström, forskningschef på energibolaget Fortum, som samarbetar med Stockholms stad om att bygga upp en infrastruktur för elbilar. Foto: Lars Anders Karlberg

Petra Lundström är forsknings- och utvecklingschef på energibolaget Fortum. Hon vill se en skog av gröna stolpar där stockholmarna ska kunna ladda sina elbilar.

- Elbilar är framtiden. Man kör fyra gånger så långt med en elbil som med en vanlig bil på samma mängd energi. Vårt jobb som elbolag är att ta fram ett system för att ladda alla dessa elbilar som kommer ut på vägarna om några år, säger hon.

Tillsammans med Miljöförvaltningen i Stockholms stad testar Fortum hur laddhybrider fungerar i stadsmiljö och utvärderar bland annat var det är bäst att ladda bilarna, hur man ska betala och vilka miljö- och säkerhetsaspekter man ska ta hänsyn till.

Sedan i våras använder Fortum fem egna laddhybrider i den dagliga verksamheten och fler elbilar är på ingång. Den första laddstolpen står förhoppningsvis på plats redan i höst.

Fortum är också en av initiativtagarna och medlem av det nya forsknings- och riskkapitalföretaget Sustainable Innovation, som vill göra Sverige till en testplats för all världens elbilstillverkare.

- Sverige har en unik grundläggande infrastruktur genom tiotusentals motorvärmaruttag. Men vi behöver också bygga upp ett nät av laddningsstationer i parkeringshus, i företagsgarage och på parkeringsplatser, säger Patrik Nilsson, vd för Sustainable Innovation.

Han ska nu dra i gång ett elbilsprojekt där medlemsföretagen i Sustainable Innovation ska testköra sammanlagt tusen elbilar för att man ska få en bild av hur behovet av laddningsstationer ser ut.

- Den dag elbilarna börjar rulla på gatorna ska vi vara förberedda, säger Patrik Nilsson.

Lars Anders Karlberg

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt